Extern nieuws |

Paraplu review: effectieve interventies om problematisch alcoholgebruik en een stoornis in het alcoholgebruik aan te pakken

Onderzoekers uit Thailand hebben een paraplu review uitgevoerd naar effectieve interventies om problematisch alcoholgebruik en een stoornis in het alcoholgebruik aan te pakken bij kinderen, jongeren en volwassenen. In totaal zijn 86 studies geïncludeerd (zoekperiode tot 3 september 2021).

Uit dit onderzoek blijkt dat korte interventies, cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering een klein effect hebben op het verminderen van problematisch alcoholgebruik, terwijl monitoring bij kinderen en jongeren  mogelijk op  lange termijn effect heeft. Voor een stoornis in het alcoholgebruik zijn er aanwijzingen dat sociale netwerkverbindingen en het geneesmiddel Acamprosaat een duurzaam effect hebben. De onderzoekers concluderen dat er meer bewijs nodig over is over de effectiviteit van gamma-hydroxyboterzuur (GHB), nalmefeen, questiapine en over de optimale combinaties van het inzetten van farmacologische en psychologische interventies.

Botwright, S., Sutawong, J., Kingkaew, P., Anothaisintawee, T., Dabak, S. V., Suwanpanich, C., … & Isaranuwatchai, W. (2023). Which interventions for alcohol use should be included in a universal healthcare benefit package? An umbrella review of targeted interventions to address harmful drinking and dependence. BMC Public Health23(1), 1-73.