Extern nieuws |

Gezondheidsinformatie op etiketten van alcoholhoudende producten wettelijk verplicht in Ierland

In juni 2022 publiceerde het Ierse ministerie van Volksgezondheid ontwerpvoorschriften voor etiketten van alcoholhoudende producten. Dat ministerie heeft nu bekend gemaakt dat de Europese Commissie heeft besloten geen bezwaar te maken tegen deze voorschriften. Dit betekent dat de weg vrij is voor de minister van Volksgezondheid om alcoholetikettering als beleidsmaatregel wettelijk in te voeren.

De nieuwe maatregel houdt in dat er in Ierland geen alcoholhoudend product mag worden verkocht zonder het verplicht vermelden van de volgende 3 gezondheidswaarschuwingen op de etiketten:
1) “Alcohol drinken veroorzaakt leverziekte”;
2) “Er is een direct verband tussen alcohol en dodelijke kankers”;
3) Een logo over het gevaar van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Daarnaast is het wettelijk verplicht om het alcohol- en caloriegehalte van het alcoholhoudende product op het etiket te vermelden. Ook moet er een verwijzing op naar de alcohol infolijn op de website “askaboutalcohol.ie”.

De wettelijke maatregel is uitgebreid besproken in het Ierse parlement. De maatregel kreeg een democratisch mandaat in 2018 en wordt door een ruime meerderheid van het Ierse publiek (72%) gesteund.

Alcohol Action Ireland

Meer lezen over dit onderwerp: