Extern nieuws |

Gecontroleerde onderbroken tijdreeksstudie: effect van Minimum Unit Pricing op alcoholverkoop 3 jaar na invoering in Schotland

Onderzoekers uit Schotland en Engeland hebben een gecontroleerde onderbroken tijdreeksstudie uitgevoerd naar het effect van Minimum Unit Pricing (MUP) op de alcoholverkoop per volwassene 3 jaar nadat deze prijsmaatregel in Schotland is ingevoerd. Sinds 1 mei 2018 geldt voor elke alcoholhoudende drank in Schotland een minimum eenheidsprijs van £0-50 per alcoholeenheid. In Schotland bevat één alcoholeenheid 8 gram pure alcohol, in Nederland bevat één alcoholeenheid 10 gram pure alcohol. De tijdreeksen liepen van januari 2013 tot mei 2021. Gegevens uit Engeland en Wales waar MUP niet is ingevoerd zijn gebruikt als controlegroep.

Uit dit onderzoek blijkt een afname van 1,1% van de totale alcoholverkoop per volwassene in Schotland, terwijl de alcoholverkoop per volwassene in de controlegroep Wales toenam met 2,4%. De afname in de totale alcoholverkoop in Schotland werd veroorzaakt door een afname in de verkoop van bier, sterke drank, cider en perry. De alcoholverkoop in de horeca is niet veranderd na invoering van MUP.

De onderzoekers concluderen dat MUP effectief is in het verminderen van de totale alcoholverkoop op bevolkingsniveau 3 jaar nadat deze prijsmaatregel in Schotland is ingevoerd.

Giles, L., Mackay, D., Richardson, E., Lewsey, J., Robinson, M., & Beeston, C. (2024). Evaluating the impact of minimum unit pricing (MUP) on alcohol sales after 3 years of implementation in Scotland: A controlled interrupted time‐series study. Addiction.

Meer lezen over dit onderwerp: