Extern nieuws |

Engelse Million Women Study: relatie tussen alcoholgebruik en kankerincidentie bij vrouwen en moderatie-effecten van roken, BMI en hormoontherapie in menopauze

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben een longitudinale studie uitgevoerd naar de relatie tussen alcoholgebruik en de incidentie van verschillende kankersoorten bij vrouwen en gekeken of deze relatie wordt beïnvloed door roken, de Body Mass Index (BMI) en het gebruik van hormoontherapie tegen menopauzeklachten na de overgang (N=795.121, gemiddelde leeftijd van 56 jaar). Alle deelnemers dronken minimaal 1 standaardglas alcohol (bevat 8 gram pure alcohol) per week.

Uit dit onderzoek blijkt dat de deelnemers gemiddeld 6,7 standaardglazen alcohol per week dronken. Na 17 jaar follow-up, werden er 140.203 gevallen van kanker geregistreerd. Er bleek overtuigend bewijs dat alcoholgebruik het risico verhoogt op kanker in de ‘Upper Aero Digestive Tract’ (UADT) bij vrouwen ofwel kanker in de slokdarm, de mond, de keelholte en het strottenhoofd. Er was ook overtuigend bewijs voor een matig positief verband tussen alcoholgebruik en kanker in de borst, de dikke darm en de alvleesklier en een matig negatief verband tussen alcoholgebruik en schildklierkanker, lymfklierkanker, nierkanker en beenmergkanker bij vrouwen. Daarnaast bleek dat roken het verband tussen alcoholgebruik en kanker in UADT bij vrouwen versterkte. BMI en hormoontherapie tegen menopauzeklachten versterkten of verzwakten het verband tussen alcoholgebruik en de verschillende kankersoorten niet.

De onderzoekers concluderen dat er overtuigend bewijs is dat meer alcoholgebruik het risico op kanker in de UADT, de borst, de dikke darm en de alvleesklier bij vrouwen verhoogt en waarschijnlijk het risico op schildklierkanker, lymfklierkanker, nierkanker en beenmergkanker verlaagt. De verbanden tussen alcoholgebruik en het risico op verschillende kankersoorten werden niet gewijzigd door de BMI, hormoontherapie en roken, behalve het verband tussen alcoholgebruik en kanker in de UADT dat door roken versterkte.

Floud, S., Hermon, C., Simpson, R. F., & Reeves, G. K. (2023). Alcohol consumption and cancer incidence in women: interaction with smoking, body mass index and menopausal hormone therapy. BMC cancer23(1), 1-14.

Meer lezen over dit onderwerp: