Extern nieuws |

Canada verlaagt alcoholrichtlijn naar twee standaardglazen per week

De nieuwe Canadese alcoholrichtlijn luidt: drink liever helemaal geen alcohol, maar zeker niet meer dan één of twee standaardglazen* per week. De oude richtlijn adviseerde 10 standaardglazen alcohol voor vrouwen en 15 standaardglazen alcohol voor mannen per week.

Met de nieuwe Canadese alcoholrichtlijn loop je geen of zeer weinig kans op gezondheidsschade door alcohol. Het drinken van méér dan 2 glazen alcohol per week verhoogt al het risico op gezondheidsschade, zoals darm- en borstkanker.

De nieuwe Canadese richtlijn voor alcoholgebruik behoort tot de strengste in de Westerse wereld. De reden dat de oude richtlijn is aangescherpt, is omdat bleek dat de helft van de volwassenen stierf aan alcoholgerelateerde kankers ondanks dat ze voldeden aan de oude richtlijn.

Het rapport waarin toelichting wordt gegeven op de nieuwe alcoholrichtlijn, geeft de Canadese overheid het advies om verplicht gezondheidswaarschuwingen op etiketten van alcoholhoudende dranken te vermelden (i.e. alcoholetikettering).

* In Canada bevat 1 standaardglas 13,45 gram pure alcohol. In Nederland bevat 1 standaardglas 10 gram pure alcohol.

Paradis, C., Butt, P., Shield, K., Poole, N., Wells, S., Naimi, T., Sherk, A., & the Low-Risk Alcohol Drinking Guidelines Scientific Expert Panels. (2023). Canada’s Guidance on Alcohol and Health: Final Report. Ottawa: Canadian Centre on Substance Use and Addiction.

Meer lezen over dit onderwerp: