Extern nieuws |

Systematische review: associatie tussen alcoholgebruik tijdens zwangerschap en ontwikkeling van de hersenen van kind

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een systematische review uitgevoerd naar de associatie tussen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van de hersenen van het kind tijdens de eerste 1000 levensdagen. In totaal zijn 16 studies geïncludeerd waarin de hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap tot 17 weken na de geboorte is bijgehouden door middel van echografie of MRI.

Uit dit onderzoek blijkt dat de resultaten van studies naar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en de vroege hersenontwikkeling van het kind niet eenduidig zijn. In geen van de geïncludeerde studies is een duidelijke associatie beschreven tussen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en de grootte van de hersenen van het kind in de eerste 1000 levensdagen. Een aantal studies die MRI-scans uitvoerden na de geboorte stelde vast dat bij pasgeborenen die waren blootgesteld aan alcoholgebruik bepaalde delen van de hersenen (thalamus, amygdalae en hippocampus) kleiner waren dan bij pasgeborenen die niet waren blootgesteld aan alcoholgebruik. In 5 onderzoeken naar de verbindingen in de hersenen werden verschillende resultaten gevonden in verschillende hersengebieden. 

De onderzoekers concluderen dat er meer studies nodig zijn naar de ontwikkelingen van hersenen in relatie tot alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Om de invloed van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap goed te begrijpen, is het belangrijk om herhaalde metingen uit te voeren op verschillende momenten tijdens de zwangerschap en om hier gestandaardiseerde methodes voor te gebruiken.

Pielage, M., Rousian, M., van Heteren, S., Groenenberg, I. A., Hillegers, M. H., Steegers, E. A., & Marroun, H. E. (2024). The association of prenatal alcohol exposure with brain development during the first 1000 days of life: a systematic review. Prenatal Diagnosis. 

Meer lezen over dit onderwerp: