Extern nieuws |

Pilotstudie: interventie ter bevordering van rook- en alcoholvrije zwangerschap

Onderzoekers uit Nederland hebben een pilotstudie uitgevoerd naar de aanvaardbaarheid, haalbaarheid en effectiviteit van de interventie genaamd SAFER (Smoke and Alcohol Free with Ehealth and Rewards) bij zwangere vrouwen en vrouwen die proberen zwanger te worden (n=39, waarvan allen rookten en geen alcohol dronken) in Nederland. SAFER is een interventie die vrouwen ondersteunt bij het stoppen met roken en alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap.

De SAFER-interventie werd gepilot in de periode van februari 2019 tot maart 2021 in Zuid-West Nederland in een niet-experimenteel veranderingsonderzoek.

Uit dit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de deelnemers werkeloos waren (51%) en een rokende partner hadden (72%) en een derde van de deelnemers (36%)  had financiële problemen. Van de 39 deelnemers zijn er dertien (33%) gestopt met de interventie en elf (28%) zijn gestopt met roken aan het eind van hun zwangerschap of na het volgen van zes groepssessies. De persoonlijke en positieve benadering was volgens de deelnemers een belangrijke voorwaarde voor dit succes.

De onderzoekers concluderen dat de SAFER-interventie  veelbelovend lijkt, vooral voor vrouwen met een lage SES, om hen te ondersteunen bij het stoppen met roken vóór en tijdens de zwangerschap. Het effect van de SAFER-interventie op het stoppen met alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap kon niet worden onderzocht vanwege problemen met het werven van de deelnemers.

Breunis, L. J., de Kroon, M. L., de Jong-Potjer, L. C., Steegers, E. A., & Been, J. V. (2023). Piloting a complex intervention to promote a tobacco and alcohol-free pregnancy: the Smoke and Alcohol Free with EHealth and Rewards (SAFER) pregnancy study. BMC Pregnancy and Childbirth23(1), 1-14. https://doi.org/10.1186/s12884-022-05320-8

Meer lezen over dit onderwerp: