Extern nieuws |

Antwoord Van Ooijen op Kamervragen over uitgesteld betalen bij online afrekenen van alcohol

Maarten van Ooijen, staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft de Kamervragen over uitgesteld betalen bij het online afrekenen van alcoholhoudende dranken beantwoord.

Van Ooijen deelt de mening dat verkopers van verslavende producten, zoals alcohol, een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om te helpen voorkomen dat mensen deze producten overmatig gebruiken. Hij vindt ook dat uitgesteld betalen (kwetsbare) groepen kan aanmoedigen om meer alcohol te bestellen en zo de kans op alcoholgebruik en alcoholgerelateerde schade kan vergroten.

De staatssecretaris maakt ook duidelijk dat 50% vooruitbetaling verlangen mag, 100% vooruitbetaling verlangen mag niet. Betaling dient in beginsel te geschieden bij aflevering (ter plekke). Het onlinebedrijf kán ervoor ook kiezen de klant later te laten betalen. Uitgesteld betalen is dus geen consumentenrecht of iets dat een verkoper verplicht moet aanbieden.

Van Ooijen heeft van een aantal slijterijen signalen gekregen dat ze gaan kijken naar andere mogelijkheden om binnen het wettelijke kader geen gebruik meer te maken van uitgesteld betalen. Hij is bereid dit ook bij andere partijen onder de aandacht te brengen. Als slijterijen niet stoppen met uitgesteld betalen is Van Ooijen bereikt om wettelijke maatregelen te onderzoeken en hierover in gesprek te gaan met zijn collega’s binnen het kabinet.

Tweede Kamer

Meer lezen over dit onderwerp: