Extern nieuws |

Alcoholreclame vanaf januari 2025 verboden op televisie en radio voor 21:00 uur in Ierland

Vanaf 10 januari 2025 zijn alcoholreclames op televisie en radio vóór 21.00 uur verboden in Ierland, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd.

Op televisie wordt alcoholreclame vóór 21:00 uur verboden. Voor de radio zal het alcoholreclameverbod gelden van middernacht tot 10:00 uur en vervolgens van 15:00 uur tot middernacht.

Deze maatregel zal helpen om jongeren minder bloot te stellen aan alcoholreclame, omdat bekend is dat alcoholreclame een belangrijke factor is bij het beginnen met alcoholgebruik door jongeren en bij het toenemen van het gebruik. De maatregel komt op een moment dat er in Ierland elk jaar minstens 50.000 jongeren beginnen met het drinken van alcohol en Diageo (een grote internationale alcoholproducent) op dit moment de vierde grootste alcoholreclamemaker voor jongeren in Ierland is. Er moeten echter nog twee secties van de Public Health Act van kracht worden, die onder andere beperkingen opleggen aan de inhoud van alcoholreclames en betrekking hebben op reclame in publicaties.

De CEO van Alcohol Action Ireland benoemt blij te zijn met dit startschot, maar vindt het teleurstellend dat het nog meer dan een jaar duurt voordat het in werking treedt – meer dan zes jaar nadat de wetgeving door het Ierse parlement werd aangenomen.

Irish Independent

Meer lezen over dit onderwerp: