Extern nieuws |

Aantal verkeersdoden door bestuurders onder invloed van alcohol en/of drugs fors toegenomen

De NOS heeft cijfers opgevraagd bij de politie waaruit blijkt dat het aantal doden bij verkeersongelukken waarbij de bestuurder die het ongeluk veroorzaakt onder invloed is van alcohol en/of drugs en het ongeluk overleefd de laatste jaren flink is toegenomen: in 2016 waren er 13 verkeersdoden en in 2022 61.

Met uitzondering van de coronajaren 2020 en 2021 is het aantal verkeersdoden door een bestuurder onder invloed van alcohol en/of drugs sinds 2016 elk jaar toegenomen. “Die jaren waren vanwege corona verkeersluw”, zegt Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de Nationale Politie. “Wanneer je 2022 vergelijkt met 2019 zien we een significante stijging.” De werkelijke aantallen zijn zeer waarschijnlijk hoger omdat er alleen onderzoek wordt gedaan naar middelengebruik als de veroorzaker van het ongeluk het overleeft. Wanneer de bestuurder overlijdt, gebeurt dat meestal niet, omdat er geen vervolging mogelijk is.

Het aantal slachtoffers is niet alleen gestegen, maar ook het aantal dodelijke ongelukken. Volgens de politie waren er in 2019 in totaal 38 dodelijke verkeersongelukken met een bestuurder onder invloed van alcohol en/of drugs, terwijl dit er 51 waren in 2022.

Uit onderzoek blijkt dat zowel politiecontroles als het alcoholslot effectieve maatregelen zijn om rijden onder invloed terug te dringen.

NOS

Meer lezen over dit onderwerp: