Drugs Online

Een inventarisatie van online kanalen voor drugsverkoop onder jongeren en perspectieven op online drugspreventie

Er zijn online veel verschillende kanalen en platforms waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen communiceren. Op al die platforms en via al die kanalen kan dus ook over drugs gepraat worden en in theorie kunnen ook overal online drugs verhandeld worden. Toch rapporteren de meeste uitgaande jongeren en jongvolwassenen dat zij hun drugs juist niet online kopen, maar ‘live’. Het contact met een dealer wordt wel vaak via Whatsapp onderhouden.

Als het gaat om online verkoop van drugs, wordt ook Whatsapp het vaakst genoemd. Via dit platform is het gemakkelijk om bestellijsten te delen en in contact te komen met mensen die drugs verkopen. Een ander platform dat genoemd wordt is Telegram, waar drugs ook in groepen met duizenden leden aangeboden wordt. Slechts een klein aandeel van uitgaande jongeren en jongvolwassenen geeft aan dat zij hun drugs kopen via social media platforms zoals Facebook en Instagram.

Drugsverkoop via ‘clearnet webshops’ lijkt minder vaak voor te komen. Het gaat met name om de verkoop via een online webshop van 'research chemicals' ook wel bekend als nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Dit zijn stoffen die nog niet in de opiumwet opgenomen zijn en vaak onder de Warenwet vallen. Er zijn signalen dat er ook middelen die wel op de Opiumlijst staan op het clear web verkocht worden. Er is echter weinig bekend over de omvang van deze wijze van verkoop.

Auteur R. van Beek, R. Andree, M. de Jonge
Jaar

Pagina's

38

Auteur

, ,

SKU AF2062
Category Rapporten