Kennismonitor Alcohol 2022

Onderzoek naar bewustzijn over alcoholschade bij volwassenen

In deze factsheet presenteren we cijfers over het bewustzijn over alcoholschade bij volwassenen uit de Kennismonitor Alcohol die in oktober 2022 voor de tweede keer in Nederland is uitgevoerd. Het onderzoek richt zich o.a. op de kennis over persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik. De insteek van deze monitor is breder, er is ook gekeken naar de motivatie en de intentie om te stoppen/ minderen met alcoholgebruik. In de factsheet worden verschillen tussen groepen beschreven.

Het verhogen van het bewustzijn over alcoholschade is één van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord. De onderliggende assumptie is dat het verhogen van de kennis en de risicoperceptie over alcoholschade (bewustzijn), de houding, ervaren druk en eigen-effectiviteit (motivatie) zullen beïnvloeden. Als mensen gemotiveerd zijn om te stoppen/minderen met alcoholgebruik, zullen zij sneller de intentie hebben om dit te doen en daadwerkelijk hun gedrag veranderen.

Zie ook het nieuwsbericht: Schade door alcoholgebruik nog altijd onderschat en de blog: Alcohol en kanker – over het recht op een ongemakkelijke waarheid.

Auteur M. Rombouts, M. Tuithof, C. Voogt
Jaar

Pagina's

21

Auteur

, ,

SKU AF2024
Category Factsheets