Chemsex

Het is een relatief onbekend fenomeen onder zorgverleners en andere hulpverleners: chemsex. Het gaat dan mannen die seks hebben met mannen (MSM) onder invloed van drugs of transpersonen die seks en drugs combineren. Middelen zoals ecstasy, GHB, ketamine, cocaïne of crystal meth, worden gebruikt om seks intenser te beleven of seksuele prestaties te verbeteren.

In de nieuwe factsheet ‘Chemsex’ bundelen wij de beschikbare kennis over dit onderwerp: gebruikte middelen, gebruikers, risico’s en het hulpaanbod.

Met de Monitor Drugsincidenten (MDI) houdt het Trimbos-instituut sinds 2009 actuele gegevens bij over aard, omvang en ontwikkelingen van drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. De MDI baseert zich op (anoniem verzamelde) gegevens die aangeleverd worden door ambulancediensten, ziekenhuizen en forensisch artsen in acht regio’s in Nederland plus landelijk werkzame EHBO-organisaties. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om gegevens die inzicht geven in leeftijd, geslacht, welke middelen er gebruikt zijn en wat het acute gezondheidsprobleem was. Sinds 2021 is het ook mogelijk om bij een melding aan te geven of het om een incident gaat dat gerelateerd is aan chemsex.

De MDI is te bereiken via drugsincidenten@trimbos.nl