Factsheet rookvrije horeca

Sinds 2008 geldt er een rookverbod in de horeca. Vanaf 6 juli 2011 werden kleine cafés met een vloeroppervlak kleiner dan 70 m2 en zonder personeel uitgezonderd van dit verbod. Op 10 oktober 2014 is deze uitzondering onverbindend verklaard, waardoor het rookverbod (weer) geldt voor de gehele horeca.

Effecten rookverbod horeca op gezondheid en rookprevalentie

  • Studies tonen consequent een afname aan luchtwegklachten onder rokende en niet-rokende horecamedewerkers na invoering van een rookvrije horeca.
  • Medewerkers en in mindere mate bezoekers van horecagelegenheden zonder algeheel rookverbod, lopen een verhoogd risico op longkanker.
  • Studies suggereren een verband tussen het invoeren van een algeheel rookverbod (publieke plaatsen, werkplek en werkplek inclusief horeca) en een daling in ziekenhuisopnames in verband met acute hartinfarcten en andere hart- en vaatziekten. Deze daling is groter dan voor minder omvattende rookverboden (werkplek exclusief horeca).
  • Algehele rookverboden (publieke plaatsen, werkplek en werkplek inclusief horeca) zijn geassocieerd met minder vroeggeboorten en minder astma bij kinderen. Rookverboden specifiek voor de horeca zijn mogelijk geassocieerd met een afname in vroeggeboorten, maar de evidentie is mager.
  • Een rookverbod in de horeca leidt tot een daling van de blootstelling aan omgevingstabaksrook. De daling is echter groter bij een totaal rookverbod (zonder rookruimten) dan bij een gedeeltelijk rookverbod (waarbij rookruimten zijn toegestaan).
Auteur R. Buisman, M. Blankers, M. van Laar
Auteur

, ,

Pagina's

12

Jaar

SKU af1355
Category Factsheets