Roken en zwangerschap (V-MIS)

Hoe helpt u als verloskundige of gynaecoloog een zwangere vrouw te stoppen met roken? Roken vergroot het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en heeft nadelige gevolgen voor het kind. Uw aanpak als gezondheidsprofessional kan het verschil maken voor de zwangere.

V-MIS (Minimale Interventiestrategie Stoppen met roken voor de Verloskundigenpraktijk) is een interventie om zwangeren te helpen stoppen met roken. In de V-MIS training krijgen verloskundigen en gynaecologen meer informatie over de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap, over verslaving en stoppen met roken. Er worden gespreksvaardigheden geoefend volgens de methodiek van motiverende gespreksvoering.

V-MIS: eis voor zorgverleners

In iedere verloskundigenpraktijk moet een verloskundige werken die een training V-MIS heeft gevolgd. Dat is een eis van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ). Verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV) zijn verplicht om beleid te ontwikkelen rond stoppen met roken voor zwangeren. Zie ook de handreiking voor het opstellen van beleid voor de verloskundigenpraktijk.

Hoe effectief is de V-MIS?

De V-MIS is ontwikkeld en onderzocht op effectiviteit door Universiteit Maastricht. Er werd aangetoond dat met inzet van de methode 19 procent van de rokende vrouwen na het eerste consult stopt; bij de controlegroep was dit 7 procent. Zes weken na de bevalling was 12 procent van de vrouwen daadwerkelijk gestopt met roken na inzet van de V-MIS, tegenover 3 procent in de controlegroep.

V-MIS-training volgen?

Vanuit het Trimbos worden V-MIS trainingen in de praktijk of het VSV verzorgd. Ook organiseren wijtrainingsdagen met open inschrijving. De training duurt drie uur en levert u drie accreditatiepunten op (via KNOV, NVOG en het kwaliteitsregister V&VN/Register Zorgprofessionals). U kunt ook de geaccrediteerde e-learning Rookvrije Start volgen.