Rookvrij opgroeien: praten met ouders over (mee)roken

Als verloskundige of jeugdverpleegkundige weet u hoe kwetsbaar (ongeboren) kinderen zijn voor de gevolgen van meeroken. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op allerlei aandoeningen, van oorontstekingen tot astma.

Ook roken of meeroken tijdens de zwangerschap is erg schadelijk. Er kunnen complicaties optreden bij de zwangerschap en ernstige gezondheidsproblemen bij het kind. De kans op overlijden van het kind is groter. Er zijn nadelige gevolgen op de lange termijn, zoals overgewicht en gedragsproblemen. Hoe gaat u het gesprek aan met een rokende ouder of zwangere die uw praktijk bezoekt? Wij ondersteunen u vanuit het project Rookvrij Opgroeien.

Het project Rookvrij Opgroeien

Met het project Rookvrij Opgroeien hebben wij als doel de blootstelling van (ongeboren) kinderen aan tabaksrook te verminderen. Het project is gericht op zorgverleners die in contact staan met zwangeren en ouders, zoals verloskundigen, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. Wij reiken u als zorgverlener scholing en materialen zoals folders en filmpjes aan. Dat helpt om het gesprek met ouders prettig, snel en effectief te laten verlopen. Tot 1 januari 2013 werd het programma door STIVORO uitgevoerd, sindsdien door het Trimbos-instituut.

Meer informatie over Rookvrij Opgroeien: Rokeninfo.nl/rookvrijopgroeien

Kerncijfers roken 2017

De laatste cijfers over roken, stoppen met roken, meeroken en het gebruik van elektronische sigaretten · 2018

Download

Gesprekskaart Rookvrije Start Kraamzorg

In gesprek met het kraamgezin over stoppen met roken · 2018

Download

Handreiking Rookvrij Opgroeien voor de JGZ (0-12 jaar)

In gesprek met (aanstaande) ouders over stoppen met roken · 2018

Download

Verkenning JGZ: Preventiebeleid over roken

Resultaten en aanbevelingen omtrent de rol van de JGZ · 2018

Download

Addendum Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning bij zwangere vrouwen

Bij de richtlijn “Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning (Herziening 2016)” · 2017

Download

Kinderen en roken

Een aantal feiten op een rij · 2017

Download

Roken en Zwangerschap

Overzicht van de stand van zaken uit de literatuur · 2014

Download

Er zijn geen relevante klantcases gekoppeld. Direct naar onze andere klantcases.

Nieuws

Samenwerking Trimbos-instituut en Quest: ‘Help een puber!’
27 november 2018 - Heb je als ouder nog invloed op het rook- en drinkgedrag van je kind? Vanaf vandaag ligt het ‘Blad van NIX’ in de..
Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter stoppen met roken tijdens vijfde editie van Stoptober
7 september 2018 - Voor het vijfde jaar op rij staat de maand oktober in Nederland in het teken van Stoptober; 28 dagen niet roken in..
'Display ban' tabaksproducten blijkt effectief
30 augustus 2018 - Een verbod op het uitstallen van tabaksproducten op verkooppunten ('display ban') lijkt een effectieve maatregel om het..

Publicaties

Kuijpers, T.G., Willemsen, M.C., & Kunst, A.E. (2018). Public support for tobacco control policies: The role of the protection of children against tobacco. Health Policy, 2018. doi.org/10.1016/j.healthpol.2018.05.004

Schuck, K., Otten, R., Engels, R.C.M.E., & Kleinjan, M. (2016). Kunnen kinderen symptomen van nicotineafhankelijkheid ontwikkelen door blootstelling aan omgevingsrook? Kind en adolescent , 37(1), 1-20. doi:10.1007/s12453-015-0107-y

Kleinjan, M., Engels, R.C.,& DiFranza, J.R. (2015). Parental smoke exposure and the development of nicotine craving in adolescent novice smokers: the roles of DRD2, DRD4, and OPRM1 genotypes. BMC Pulmonary Medicine , 15(1), 115. doi:10.​1186/​s12890-015-0114-z

Meer publicaties over dit thema