Ontwikkelingen online zelfhulp

Nieuwe toepassingen e-mental health & kwaliteit

Iedere huisartsenpraktijk bepaalt voor zichzelf in welk tempo zij aan de slag gaan met online zelfhulp. De ontwikkelingen gaan snel. Er komt een steeds toegankelijker aanbod op de markt, er is aandacht voor kwaliteit en het belang van informatie-uitwisselingen tussen systemen. Het Trimbos-instituut helpt huisartsenpraktijken bij het bepalen van het tempo en het maken van keuzes.

Het Trimbos-instituut ontwikkelde korte klachtgerichte online modules die piekeren, stress en slaapproblemen aanpakken, een laagdrempelig aanbod voor de huisartsenzorg. Ook de website mentaalvitaal.nl wordt veel gebruikt door huisartsen en POH-GGZ. Zie het overzicht van online oefeningen en programma’s op deze site.

Kwaliteitscriteria voor interventies

Bij de ontwikkeling van aanbod, hechten wij veel waarde aan de kwaliteitscriteria van e-mental health interventies: effectiviteit, techniek en veiligheid, transparantie voor de gebruiker en gebruikersvriendelijkheid. Deze worden getoetst via het kwaliteitskeurmerk onlinehulpstempel.nl.

Het is voor u lastig te bepalen welk aanbod past bij de problematiek binnen uw praktijk en wat de kwaliteit van het aanbod is. Wij kunnen u daarbij ondersteunen.