Ernstige psychische aandoeningen

Hoeveel GGZ-cliënten?

Nederland telt ongeveer 160.000 volwassen GGZ-cliënten met ernstige psychische aandoeningen (EPA). Het totaal aantal cliënten bedraagt 216.000, becijferde de consensusgroep EPA waarin het Trimbos-instituut vertegenwoordigd is. De consensusgroep publiceerde erover in het Tijdschrift voor Psychiatrie. 

Artikel van de consensusgroep

Hoe zijn cliënten eraan toe?

Met het panel 'Psychisch gezien' hebben wij rechtstreeks toegang tot mensen met aanhoudende psychische aandoeningen. Het panel geeft inzicht in hun maatschappelijk functioneren en hun zorg- en leefsituatie. Het panel geeft mensen met psychische aandoeningen ook een stem het debat over de GGZ. 

Naar het panel 'Psychisch gezien'

Waar wonen cliënten?

Het grootste deel van de 160.000 GGZ-cliënten woont op zichzelf, met ambulante zorg. Een kleine groep woont in een instelling of beschermende woonvorm. Sinds 2012 daalde het aantal plaatsen voor opname en verblijf licht. Het aantal plaatsen in voorzieningen voor beschermd wonen steeg met 2 procent. 

Meer over ambulantisering in de GGZ

Het Trimbos-instituut en ernstige psychische problematiek

Het Trimbos-instituut wil de geestelijke gezondheid verbeteren door het delen van kennis. Het Trimbos-instituut levert maatschappelijke en economische meerwaarde vanuit kennis over geestelijke gezondheid, met als doel het bevorderen van de kwaliteit van leven.

Met onze kennis ondersteunen we instellingen en gemeenten bij de ontwikkeling en evaluatie van beleid. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op.

Contactpersoon

Hans  Kroon

Hans Kroon

Neem contact op
+31 (0)30 - 2959(286)

Trimbos nieuws

Kwaliteitsstandaard Daginvulling en participatie beschikbaar
16 november 2017 - Met de generieke module Daginvulling en participatie is er een nieuwe kwaliteitsstandaard voor de ggz beschikbaar. De..
Generieke module zorgt voor afstemming zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen
2 november 2017 - De generieke module Ernstige psychische aandoeningen is online beschikbaar. De module geeft concrete handvatten aan alle..

Extern nieuws

Muziekkussen erkend als goed onderbouwde interventie
6 november 2017, Vilans - De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de interventie Muziekkussen erkend als 'goed onderbouwd'. Muziektherapeute..
Onderzoek kinderen van ouders met stemmingsstoornissen
2 november 2017, VUmc - VUmc, GGZ inGeest en het Erasmus MC ontvangen € 1.4 miljoen om langdurig onderzoek te verrichten naar kinderen van..