3.3 Samen werken aan veiligheid voor het hele gezin

3.3 Samen werken aan veiligheid voor het hele gezin

Joan van Wijk, GGZInGeest
Paul Teixeira, GGD Amsterdam
Anne van Andel, Jeugdbescherming Amsterdam

Alleen door een goede samenwerking tussen de volwassen GGZ en de Jeugdzorg kunnen zowel voor de kinderen als binnen het hele gezin patronen van onveiligheid worden doorbroken.

Samenvatting

In Amsterdam wordt bij ingewikkelde zaken samen met de volwassen GGZ, Jeugdbescherming en de GGD bekeken wat er moet gebeuren om zowel de kinderen als ouders in een gezin in beeld te krijgen en veilig te stellen. De sociaal psychiatrisch verpleegkundige van de GGD gaat mee naar de eerste gesprekken van Jeugdbescherming in gezinnen, om in te schatten of er mogelijk sprake is van psychiatrie bij ouders en ze naar de VGGZ te leiden. Ouders voelen zich hierdoor gesteund. Ze ervaren druk wanneer jeugdbescherming langs komt om het over de kinderen te hebben; de SPV’er ervaren ze als iemand die er juist voor hen is.

Vanuit deze pilot blijkt dat samenwerken met mensen vanuit verschillende organisaties met verschillende kennis zorgt voor een integrale aanpak om vanuit daar de veiligheid voor ieder gezinslid te organiseren.  “….. iedereen kijkt naar het gezin vanuit zijn eigen standpunt . Samenwerken betekent echter ook samen onderzoeken hoe we voor de lange termijn mensen veiligheid kunnen bieden. Niet alleen kinderen, maar mensen. Het is veel groter dan je eigen organisatie en je eigen cliënt.”