2.3 Praten over ouderschap in de behandelkamer

2.3 Praten over ouderschap in de behandelkamer

Roely Drijfhout, Augeo

Maak onderscheid tussen ouderschap en opvoederschap en kijk ook vooral naar de positieve ervaringen.

Samenvatting

Doel van deze workshop: weten hoe je met ouders het gesprek aan kunt gaan over de kinderen. Vanuit het werkveld worden verschillende knelpunten benoemd; niet weten hoe in te steken bij de ouders, tekort aan tijd en financiering en de prioriteiten binnen een behandeling. Belangrijk als je met ouders praat over ouderschap en opvoederschap, om ook aandacht te hebben voor wat er goed gaat en positief is, en dat te bekrachtigen.
Het belang van het praten over de kinderen wordt breed erkend. Er worden verschillende tips uitgewisseld en er wordt geoefend met een rollenspel.
De Take-home message is; trek dat kind die behandelkamer in door te zorgen dat je een beeld hebt van het kind en de thuissituatie en neem dat mee in de gesprekken met je cliënt.

Kindcheck

Op de site van Augeo vindt u veel informatie over de Kindcheck en over wat jij kunt doen voor een kind dat opgroeit bij een ouder of verzorger die psychisch ziek of verslaafd is.
Op de algemene informatie pagina vind je links naar rapporten, handleidingen over de achtergrond bij de Kindcheck en hoe je deze praktisch kunt toepassen.

Meer over Kindcheck

Online leren

Wil je meer leren over de Kindcheck? Bekijk dan het cursusaanbod van Augeo in de online catalogus. Er zijn cursussen op maat voor ziekenhuismedewerkers, professionals in de GGZ- en verslavingszorg, huisartsen en triagisten. Ben je benieuwd naar de inhoud van de cursus, volg dan gratis de online introductie cursus over de Kindcheck.

Augeo Magazine

Interessante artikelen zijn te lezen in het online Augeo Magazine, bekijk de special over de Kindcheck.

Of lees het interview met radio- en televisiepresentator Diana Matroos. Zij groeide op in een gezin met een drugsverslaafde vader. Zij zorgde voor hem, in plaats van andersom. Lees haar verhaal.

Mensjesrechten Christel is een kort filmpje (3,5 minuten) over Christel. Haar moeder was manisch depressief en leed aan psychoses, waardoor ze meestal in bed lag. Er was hulp van een psychiater, Christel ging naar school; toch is er nooit iemand geweest die opmerkte dat het niet goed ging met Christel.