Ruben Vrolijk

Expert afbeelding
Functie: Wetenschappelijk medewerker Drugs
Programma:
Telefoon:

Expertise

Ruben Vrolijk is een wetenschappelijk medewerker betrokken bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) met een achtergrond in toxicologie. Bij het DIMS is hij o.a. verantwoordelijk voor de analyses via Fourier Transfor Infrared Spectroscopy (FT-IR), de ontwikkeling en onderhoud van het landelijke testsysteem, en het managen van de DIMS data.

Inspiratie en missie

Via het DIMS houd ik mij bezig met het verzamelen en analyseren van data over drugs. De kans om dit op de schaal van het DIMS te doen is uniek, en levert data op die wereldwijd tot nieuwe inzichten kan lijden. De grote moeilijkheid bij drugsonderzoek is het illegale karakter van de stoffen; waar elk medicijn een uitgebreide bijsluiter heeft, is er van drugs vaak veel minder bekend over hun bijwerkingen en mechanismen, dit terwijl de gebruikerspopulatie vele mate groter kan zijn dan die van een specifiek medicijn. Deze tegenstelling vormt voor mij een grote bron van inspiratie voor het werk wat we bij het DIMS doen, de markt monitoren, maar ook informeren en waarschuwen waar nodig, en met de DIMS data een voedingsbodem vormen voor verder onderzoek naar drugs.

Bezig met…

Momenteel focus ik mij voornamelijk op het implementeren van aanvullende analyse methoden voor het DIMS. De monitor krijgt structureel meer samples aangeleverd dan dat er geld is om te testen via conventionele methoden. Door hierin te innoveren hopen we in de toekomst een nog vollediger zicht op de markt te ontwikkelen, en nog meer gebruikers van harm-reduction informatie te kunnen voorzien.

Links naar relevante pagina’s/sites

ResearchGate