Profiel

L.M. (Laura) Nijkamp

Functie
Onderzoeker & adviseur gemeenten -
Programma
Alcohol
Telefoon
+31 (0)30 - 2959(203)
E-mail
Neem contact op
Online
Laura  Nijkamp

Expertise

Een bevlogen criminoloog en CMV-er met een enthousiast kloppend onderzoekshart. Dat ben ik. Onderzoek en wetenschap zijn mijn grote passies. Ergens helemaal induiken en onderwerpen uitpluizen is mijn ding. Het liefst om er vervolgens in de praktijk mee aan de slag te gaan. Want kennis is er om te delen en om mooie dingen mee te doen!

Op dit moment werk ik bij Trimbos-nstituut als onderzoeker en adviseur voor gemeenten ten aanzien van lokaal middelenbeleid binnen het programma Jongeren & Riskant gedrag. Een onwijs toffe uitdaging bij een prachtige organisatie met impact. Ik hou me bezig met de aanpak van GHB-problematiek, de aanpak van doorschenken in de horeca en het thema lachgas. Binnen deze thema's doe ik onderzoek, ontwikkel en pilot ik (gemeentelijke) aanpakken op middelengebruik en probeer ik gemeenten te helpen in uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Hierbij kijk ik graag of er naast de gebaande paden ook nog wat moois te vinden is. Want soms is creatief denken nodig en levert het prachtige resultaten op.

Inspiratie en missie

Om effectief (preventief) beleid te kunnen maken is het belangrijk om inzicht en kennis te vergaren over middelengebruik en de gevolgen hiervan. Dat betekent achter het bureau weg en de praktijk in! Deze kennis wil ik bereikbaar te maken voor de mensen waarover het gaat en de mensen die ermee aan de slag moeten. Het verbinden van het veiligheidsdomein en het zorgdomein is daarbij in mijn ogen belangrijk. In beide velden liggen kennis en kunde die samengebracht veel moois teweeg kunnen brengen. Met mijn achtergrond en werkzaamheden hoop ik hier een waardevolle bijdrage aan te kunnen leveren.

Lopende projecten

  • Onderzoeken, adviseren, ontwikkelen en implementeren van een aanpak voor GHB-problematiek in gemeenten
  • Ontwikkelen en implementeren van een gemeentelijke aanpak op het voorkomen van doorschenken en dronkenschap in het uitgaansleven
  • Onderzoek naar gebruik, gebruikers en de markt van lachgas
  • Mediawoordvoering

Nevenfuncties

Extern Rekenkamercommissie, Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Blogs

Luijk, S. & Nijkamp, L. (2019). Recreatief lachgasgebruik en gezondheidsrisico’s. Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg. JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg, 51(2), 2-7. doi:10.1007/s12452-018-00166-z

M. Möhle (ed.), L. Nijkamp, J. de Greeff en J. Mulder (2019). STAD in Europe: a manual for communities preventing alcohol related harm. European Union Health Programme (2014-2020).

Nijkamp, L. & Goossens F. (2018). Zorgen over lachgas omzetten in acties. Secondant, Platform voor Maatschappelijke Veiligheid, 2018.

Van Rooij, A. J., & Nijkamp, L. M. (2018). Addressing problematic video game use: A multimethod, dual-context perspective on leisure-time use. Journal of Behavioral Addictions, 7(3), 526-530. doi:10.1556/2006.7.2018.62