Profiel

Drs. K. (Katherina) Martin Abello

Functie
Chief Digital Product & Innovation Officer
Programma
Center of Innovation
Secretariaat
+31 (0)30 - 2971(152/164)
Telefoon
+31 (0)30 - 2959(258)
E-mail
Neem contact op
Online
Katherina  Martin Abello

Stel je een wereld voor waarin mentale zorg toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Waar de zorg is aangepast aan jouw behoeften. Een wereld waar professionals met verschillende specialismen, zoals creatieve innovators, technici, wetenschappers en ondernemers samenwerken om passende en efficiënte oplossingen te ontwikkelen die de mentale gezondheid bevorderen. Dát is de droom van Katherina Martín Abello, een droom die zij samen met haar team verwezenlijkt bij het Innovation Centre of Mental Health & Technology (I.COM) van het Trimbos-instituut.

Hardware

Geboren op 28 mei 1976 in Caracas, Venezuela. Dochter van Spaanse ondernemers die na de Spaanse burgeroorlog geïmmigreerd zijn naar Latijns-Amerika.

Software

Afgestudeerd in Modern Languages, business administration en gespecialiseerd in webmarketing (with honors) op de Metropolitan University in Caracas, Venezuela.

Brainware

Zij is sinds 2004 e-Consultant en ondernemer en heeft bij verschillende '.COM-bedrijven’ gewerkt, onder andere bij het marketing en customer 'start-up' team van de Latijns-Amerikaanse eBay (Deremate.com). Zij heeft meer dan veertien jaar ervaring in e-Health & e-Business.

Zo kreeg de droom gestalte…

Katherina Martín Abello werkte van 2000 tot 2009 vanuit het bedrijfsleven als externe e-consultant voor diverse zorggerelateerde instellingen, waaronder het Trimbos-instituut. In 2009 maakte Katherina de overstap naar het Trimbos-instituut om vorm en invulling te geven aan haar wens om praktische, toegankelijke hulp te bieden aan mensen met psychische problemen.

“Hulpprogramma’s via internet zijn toegankelijk, betaalbaar en breed inzetbaar. We zijn actief bezig met het onderzoeken van de vele mogelijkheden die smartphones, sensoren, openbare data en de combinatie daarvan kunnen bieden aan het verbeteren van onze e-mental health programma’s. Wij onderzoeken ook hoe we de inhoud op een zo toegankelijk mogelijk manier kunnen aanbieden, bijvoorbeeld als een serious game, zodat het hulpmiddel aantrekkelijker en effectiever wordt.”

Laat u inspireren…

Katherina werkte de afgelopen jaren met haar team aan diverse inspirerende projecten, zoals:
www.minderdrinken.nl, www.mentaalvitaal.nl, www.kleurjeleven.nl, www.psyfit.nl, www.depressievrij.nl, www.metrobbin.nl en www.onlinehulpstempel.nl.

Zij is tevens projectleider van het eerste internationale e-health ontwikkelings- en implementatieproject van de World Health Organization (WHO) voor een alcohol portal en zelfhulp online interventie gericht op Belarus (Wit-Rusland), Brazilië, India en Mexico. Dagelijks is zij bezig met het ontwikkelen, onderzoeken en implementeren van e(Mental)Health-programma’s en toepassingen in Nederland en het buitenland. Ook is het programma I.COM actief met het adviseren op het gebied van implementatie en het inpassen van e-mental health binnen organisaties/zorgaanbieders.

Nevenfuncties

  • Lid Raad van Toezicht NPCF
  • Eigenaar Orbi Network B.V.

Links

Blogs: http://www.digitalezorggids.nl/experts/katherina-martin
Prezi: http://prezi.com/igbnc2odc_mj/e-mental-health-zelf-doen-trimbos-instituut/

Bolier, L., Martin Abello, K. (2014). Online positive psychological interventions: State of the art and future directions. In A.C. Parks (ed.), S.M. Schueller (ed.), The Wiley-Blackwell Handbook of Positive Psychological Interventions (pp. 286-309). Chichester, UK: John Wiley & Sons. doi:10.1002/9781118315927.ch16

Smeets, O., Martin Abello, K., Zijlstra-Vlasveld, M., Boon, B. (2014). E-health in de GGZ: Hoe staat het daar nu mee? Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 158.

Ballegooijen, W. van, Riper, H., Donker, T., Martin Abello, K., Marks, I., Cuijpers, P. (2012). Single-item screening for agoraphobic symptoms: validation of a web-based audiovisual screening instrument. PLoS ONE, 7(7), e38480. doi:10.1371/journal.pone.0038480

Riper, H., Spek, V., Boon, B., Conijn, B., Kramer, J., Martin Abello, K., Smit, F. (2011). Effectiveness of e-self-help interventions for curbing adult problem drinking: a meta-analysis. Journal of Medical Internet Research, 13(2), e42. doi:10.2196/jmir.1694

E-mental health in de huisartsenpraktijk

Onderzoek naar gebruik en ervaringen · 2016

Download

Infographic E-Mental Health door huisarts en POH-GGZ

Wat is er nodig voor opschaling? · 2015

Download