Profiel

Dr. G.B. (Lonneke) van Leeuwen

Functie
Wetenschappelijk medewerker A
Programma
Jongeren en Riskant Gedrag
Secretariaat
+31 (0)30 - 2971(174)
Telefoon
+31 (0)30 - 2971(144)
E-mail
Neem contact op
Online
Lonneke van Leeuwen

Expertise

Lonneke van Leeuwen is medisch bioloog en communicatiewetenschapper. Ze is sinds 2001 verbonden aan het Trimbos instituut. De laatste jaren werkt zij op de afdeling die zich bezighoudt met de preventie van problematisch middelengebruik bij jongeren. Sinds kort werkt zij ook op de thema’s problematisch (online) gokken en internetgamen.

In 2015 promoveerde ze naast haar werk op het Trimbos-instituut aan de Wageningen University and Research centre. Haar onderzoek richtte zich op het begrijpen van de alcohol-ontmoedigende effecten van entertainment-education bij adolescenten en jongvolwassenen.

Door haar ervaring en opleiding bevinden Lonneke’s expertises zich in de volgende domeinen: kwantitatief onderzoek, (gezondheids)gedrag en gezondheidscommunicatie, media effecten en mediapsychologie.

Inspiratie en missie

Lonneke wordt gedreven door het willen weten hoe (gemedieerde) communicatie kan bijdragen aan gezond gedrag onder jongeren.

Lopend project/Bezig met…

  • het opstellen van preventieplannen gericht op problematisch online gokken en internetgamen
  • het onderzoek doen naar targeted communication/archetypen t.b.v. preventie problematisch gebruik van uitgaansdrugs
  • het verkennen van de mogelijkheden om een serious game t.b.v. suïcidepreventie bij jongeren te ontwikkelen.

Links naar relevante pagina’s/sites

Blogs

Leeuwen, L. van, Renes, R.J., Leeuwis, C. (2013). Televised entertainment-education to prevent adolescent alcohol use : Perceived realism, enjoyment, and impact. Health Education and Behavior, 40(2), 193-205. doi:10.1177/1090198112445906