Trimbos instituut laat het afweten voor zwangeren de gevolgen van een ANP opmerking

Onderstaande column van prof dr Jan Jaap Erwich is gepubliceerd in nummer 1 van de Nieuwsbrief Tabaksontmoediging van 27 januari 2015. Plaatsing betekent niet automatisch dat het Trimbos-instituut de mening van de auteur deelt.

September verleden jaar, voor aanvang van ons internationale congres in Amsterdam over babysterfte en in de aanloop van mijn oratie als nieuwe hoogleraar “preventie van babysterfte” sprak ik telefonisch met het ANP. In het vuur van mijn betoog en gebaseerd op persoonlijke ervaring kwam bovenstaande titelzin eruit. En toen heb ik het geweten! Andere kranten namen het bericht over met koppen als: “peuk taboe bij zwangeren”. Direct gelinked-in met de bekende longartsen, vragen in de Tweede Kamer en een reactie van de minister dat het aantal rokende zwangeren toch mooi gedaald is.

Dit heeft op zijn beurt weer een aardige mailwisseling tot gevolg met diegenen die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van dit antwoord. Binnen een paar dagen ook een heel keurige mail van medewerkers van het Trimbos-instituut met 3 A4-tjes bijlage wat er allemaal op dit vlak gedaan wordt. Complimenten, ik kon me ook voorstellen dat men “not-amused” was.

Ook daar ontspon zich een interessante mailwisseling en telefonisch-skype contact. Ja, als je A zegt dan ook B. Of was het met iets op de blaren zitten? Kortom, een uitnodiging om ook binnenkort op het Trimbos-instituut een voordracht te houden en ervaringen uit te wisselen. Ik kijk er erg naar uit.

De basis van mijn reactie was wel dat in de dagelijkse praktijk - met het wegvallen van STIVORO, discussie over de eigen bijdrage voor hulp met stoppen met roken, en als je zwangeren naar de Trimbos website verwees - er niet zoveel van stoppen terecht kwam. Ik zie vaak zwangeren die een eerder kind verloren hebben. Daarvan rookt toch wel tot 30-40%, en zij komen daar zeer moeilijk van af. Inmiddels V-mis getrained, links naar stoppen-met-roken-coaches, en veel meer aandacht, hoop ik dat we ook meer succes gaan hebben in de risico-groepen.


Prof dr Jan Jaap Erwich, gynaecoloog-perinatoloog
Universitair Medisch Centrum Groningen