Tobacco Endgames

Onderstaande column van drs. Paul I. van Spiegel, longarts in de Tabaksverslavingskliniek bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, is geschreven op verzoek van het NET - Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut en is gepubliceerd in de tweede NET-nieuwsbrief van 2 april 2013.

Kort na de lancering van de website TabakNee van mijn collegae Wanda de Kanter en Pauline Dekker bezocht ik mijn jaarlijkse congres van de Society for Research on Nicotine and Tobacco van 13 tot 16 maart in Boston. Eens in de vijf jaar is dit een combinatie van de Europese en Amerikaanse chapter, waarbij een interessante vooral translationele mix van neurobiologie, genetica, epidemiologie, verslavingsgeneeskunde en public health aan bod komt. Van bench to bedside en gezondheidspolitiek. Voor mij een complete academische geneeskunde studie in de notendop van een klein congres met circa 1200 onderzoekers. Met de vijf andere aanwezige Nederlanders direct afgesproken er een refereeravond over te gaan houden. U hoort er nog van.

De grootste kick was dat op meerdere hoofdthema’s Nederland niet meer de spreekwoordelijke achterstand heeft die Heinrich Heine ons ooit toedichtte. Ruth Malone, de hoofdredacteur van Tobacco Control, hield een keynote verhaal: “Tobacco Endgames, from Molecules to Multinationals”; naming and shaming is een keihard nodig onderdeel van dat spel. We waren trots met onze boze en bedroefde dokters Wanda en Pauline. De wetenschapsjournalist Robert Proctor presenteerde zijn boek “Golden Holocaust”; het best gedocumenteerde verslag van hoe Big Tobacco ons altijd heeft belazerd.

De grote grijze eminentie uit Australië Nigel Gray vertelde zijn ongemeen boeiende geschiedenis met tabak en kanker. In Australië durft men pas de zaken te benoemen zoals ze zijn. Darwin Berg, de grote neurobioloog uit La Jolla, legde inspirerend uit hoe nicotine ons brein “rewired”. Richard Peto liet belangrijke nieuwe epidemiologische evidence zien uit omvangrijke bevolkingsstudies die aanzienlijke voordelen van stoppen met roken in de bevolking benadrukt: onze richtlijn “Behandeling Tabaksverslaving” is dringend aan zijn derde vernieuwing toe. Daarnaast veel interessante deelsymposia en vooral posters, waar de interactie het meest direct is. Ik raad u dringend aan de website SRNT.org te bezoeken om de highlights van dit congres na te pluizen.

Drs Paul I. Van Spiegel, longarts
Tabaksverslavingskliniek
Slotervaartziekenhuis
Amsterdam