Tabaksontmoediging van het nieuwe roken tot Nix

Onderstaande column van prof. dr. Jan Walburg is geschreven op verzoek van het NET - Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut en is gepubliceerd in de zevende NET-nieuwsbrief van 17 december 2013.

Bijna 1 jaar houdt het Trimbos-instituut zich inmiddels intensief bezig met tabaksontmoediging. Ik had de eer om in het 0-nummer van deze nieuwsbrief iets te mogen schrijven, en in deze 7e Nieuwsbrief Tabaksontmoediging mag ik als scheidend voorzitter van het Trimbos-instituut me nog een keer tot u richten. Een korte terugblik is na bijna één jaar Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) op zijn plaats.

Belangrijkste ontwikkeling in het afgelopen jaar is zonder twijfel de leeftijdsverhoging voor verkoop van tabak naar 18 jaar. Hopelijk een belangrijke stap in het proberen te voorkomen dat jongeren gaan roken! Het is echter wrang dat dan ongeveer gelijktijdig geprobeerd wordt om jongeren juist op (nog) jongere leeftijd te verleiden tot roken. Dat lijkt het geval met nieuwe producten als de shishapen, waar in de zomer veel over te doen was. Gelukkig lijkt de populariteit van deze pen in verschillende kleurtjes en smaakjes van tijdelijke aard, maar alertheid is geboden.

Hetzelfde geldt voor de waterpijp, die ook met name onder jongeren aan populariteit lijkt te winnen. Ook hier blijkt het inhaleren een stuk minder onschuldig dan velen denken. En wat te denken van de e-sigaret? Waar de 'eerste generatie' e-sigaretten nog heel erg leek op een traditionele sigaret, zijn we inmiddels bij de derde generatie aanbeland. De nieuwste e-sigaret is helemaal naar de eigen smaak en voorkeur vorm te geven en te vullen. 'Pimp and match and mix your own'. En daarbij wordt het ook nog eens gepresenteerd als gezonder alternatief voor het tabakroken. Voor de verstokte roker die het maar niet lukt om te stoppen wellicht een zegen en daadwerkelijk gezonder alternatief. Maar wat als er een heel nieuwe groep mee verleidt wordt tot 'dampen' en zo alsnog verslaafd raakt aan de nicotine? We zullen er vast nog veel meer over horen en discussiëren.

Ik blijf de ontwikkelingen hierover, en over alle andere thema's rondom tabaksontmoediging, met interesse volgen en wens iedereen een gezonde, frisse en rookvrije toekomst.

Jan Walburg, voorzitter Raad van Bestuur Trimbos-instituut