Stoptober en de zorg

Onderstaande column van Debbie Prijs is gepubliceerd in nummer 5 van de Nieuwsbrief Tabaksontmoediging van 7 juli 2015. Plaatsing betekent niet automatisch dat het Trimbos-instituut de mening van de auteur deelt.

We weten dat het merendeel van de rokers eigenlijk graag wil stoppen met roken. In Engeland hebben ze daar succesvol op ingespeeld met de ontwikkeling van het Stoptober programma. 28 dagen niet roken in oktober, waarbij je als roker positief wordt ondersteund door onder andere de Stoptober app en social media. De Engelsen omschrijven het mooi: “we lower the cliff”, want een roker gaat eerder de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen dan dat hij of zij de beslissing neemt voor altijd te stoppen. En uit onderzoek blijkt dat na 28 dagen stoppen je 5x meer kans hebt om blijvend te stoppen.

In 2014 is Stoptober ook in Nederland geïntroduceerd. En met succes: 38.511 rokers hebben zich ingeschreven. Derhalve is ook besloten om in 2015 wederom Stoptober te organiseren. De landelijke campagne zal rond begin september van start gaan.

Ook op de zorg wordt dit jaar nog meer aangehaakt dan vorig jaar. We hopen dat iedere zorgprofessional tenminste 25 patiënten attent maakt op Stoptober. Het is een nieuwe manier om stoppen met roken te bespreken en het kost nauwelijks tijd. Op rokeninfo.nl kunnen zorgprofessionals alle op dat moment belangrijke informatie over Stoptober vinden. Deze site wordt regelmatig ge-update zodat men altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, maar ook kan men er terecht voor uitgebreide stappenplannen voor ondersteuning van verschillende type patiënten. Tevens zijn er verschillende promotionele materialen zoals gratis poster en flyers te bestellen en te downloaden.

Er rijdt dit jaar een Stoptober camper rond door heel Nederland zodat alle Nederlanders informatie en live steun kunnen ontvangen. Ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen is het mogelijk een aanvraag te doen om gebruik te maken van deze camper. U kunt een plan hiervoor indienen bij debbie.prijs@stoptober.nl of mcroes@trimbos.nl en zo Stoptober nog meer aandacht geven bij uw doelgroep.

Debbie Prijs