Stoppen met roken is topsport

Onderstaande column van Mark Monsma, coördinator van de Alliantie Nederland Rookvrij!, is gepubliceerd in nummer 6 van de Nieuwsbrief Tabaksontmoediging van 23 september 2014. Plaatsing betekent niet automatisch dat het Trimbos-instituut de mening van de auteur deelt.

Op 1 oktober start Stoptober in Nederland. Stoptober is oktober maar zonder sigaretten. Samen gooien we 28 dagen “de peuk erin”. Als rokers 4 weken lang van de sigaret af kunnen blijven, is de kans 5 keer zo groot dat het ze lukt voorgoed te stoppen. Het is wel een klus om af te kicken. Men vergelijkt nicotine qua verslaving ook wel met heroïne. Stoppen met roken is topsport.

Ik ben blij dat het ons (Trimbos-instituut, ministerie van VWS, GGD GHOR Nederland, KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting) gezamenlijk gelukt is om Stoptober naar Nederland te halen. Voor het eerst is er sinds 2011 weer een nationale campagne om rokers te helpen stoppen. Elke partij draagt zijn steentje bij door budget, het netwerk en expertise te delen, met elkaar en met de professionals in het veld. Zie bijvoorbeeld de toolkit van het Trimbos-instituut en het Nederlands Huisartsengenootschap.

Van deze samenwerking gaat veel energie uit. Uiteraard kost het afstemming. We zijn het niet altijd eens. Iedere partij houdt vanzelfsprekend het institutionele belang in de gaten. Maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd om met beperkte financiële middelen een gezamenlijke campagne op te tuigen waarmee we levens gaan redden. Dat is nog steeds hard nodig. In Nederland overlijden jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken.

Tegelijkertijd verdienen tabaksfabrikanten wereldwijd nog steeds miljarden aan sigaretten. Zij gaan tot het uiterste om hun winstmarges te behouden. Als we deze strijd willen winnen, zullen we het gezamenlijk moeten doen, zeker in polderend Nederland. Dat betekent samenwerking én focus. Net als in een topsportteam. Elk teamlid draagt zijn steentje bij en wil zelf scoren, maar weet ook dat het team met de beste gezamenlijke strategie en tactiek uiteindelijk wint.

Tabaksontmoediging is ook topsport. Wat mij betreft gooien we samen “de beuk erin” de komende jaren. Onze winnaars zijn de mensen die stoppen met roken of er helemaal niet aan beginnen. Op naar 1 oktober!

Mark Monsma
Coördinator van de Alliantie Nederland Rookvrij!

De Alliantie Nederland Rookvrij! is een samenwerkingsverband van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds en 40 andere organisaties die zich samen sterk maken voor een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.