Connect: 'Connect' toepassen

4.1 Redenen om door te verwijzen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een patiënt naar een begeleider (binnen of buiten de huisartsenpraktijk) door te verwijzen:

 • U heeft zelf geen tijd/expertise om de patiënt te begeleiden
 • Er zijn complicerende factoren aanwezig bij de patiënt
 • De patiënt heeft intensievere zorg nodig
 • De patiënt kiest een vorm van begeleiding die niet in de praktijk wordt aangeboden
 • Meerdere stoppogingen binnen de praktijk zijn niet gelukt
 • De patiënt kan niet op de dagen dat een begeleider in de praktijk beschikbaar is

4.2 Aandachtspunten bij ‘Connect’

Belangrijke aandachtspunten bij Connect zijn:

 1. Zorg ervoor dat u weet naar wie u kunt doorverwijzen en wat die begeleiding inhoudt. Zo kunt u de patiënt er zelf alvast iets over vertellen.

  Voor huisartsenpraktijk:
  “Wij hebben in onze praktijk een POH die individuele begeleiding biedt.”

  “Ik ken een stoppen-met-roken coach in de buurt die groepsbegeleiding biedt.”

  Voor apotheek:
  “In uw huisartsenpraktijk zit een POH die individuele begeleiding biedt.”

 2. Verwijs proactief door: het vergroot de kans sterk dat de patiënt daadwerkelijk start met de begeleiding. Plan direct een afspraak in de agenda van een collega, of geef de contactgegevens van de patiënt door aan de begeleider zodat deze een afspraak kan maken met de patiënt. Vraag wel eerst toestemming aan de patiënt om zijn/haar contactgegevens te delen met de begeleider. Spreek indien gewenst een tijdsframe af waarin de patiënt telefonisch bereikbaar is.

  “Ik zou eens contact met de begeleider kunnen opnemen, en vragen of hij/zij met u belt om een afspraak te maken. Vindt u dat goed?”

 3. Neem altijd zelf contact op met de begeleider. Geef bij een warme overdracht de belangrijkste contact- en medische gegevens van de patiënt aan de begeleider door. Deel relevante informatie over de patiënt op het gebied van stoppen met roken. Doe dit op een veilige manier zodat de gegevens van de patiënt beschermd blijven. Gebruik bijvoorbeeld ZorgDomein, Siilo, de telefoon, of een beveiligde e-mail.

  In dit filmpje (wachtwoord: connect-studie) ziet u hoe een kinderarts punten 1 en 2 toepast tijdens een consult.

4.3 Tot slot

Na doorverwijzen is nazorg bieden essentieel; hiermee verkleint u de kans op terugval. Zorg dat u betrokken blijft bij het stopproces. Maak een belafspraak om te vragen hoe het met het stoppen gaat.

Ook wanneer rokende patiënten niet direct een stoppoging ondernemen na uw advies/hulp, kan uw advies/hulp toch invloed hebben op een toekomstige stoppoging. Dus wees niet ontmoedigd als u niet direct verandering ziet! Blijf erop terugkomen. Volgens verschillende studies hebben rokers gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om volledig te stoppen met roken.

Wij hopen dat u voorbereid aan de slag kunt met het toepassen van Ask, Advise, Connect. Als u aan of opmerkingen heeft over de e-toolkit horen wij het graag. Neem contact op via connect-studie@trimbos.nl