Stoppen met roken bespreekbaar maken

Hoe benadert u een roker die zich tijdens uw spreekuur meldt? Hoe motiveert u een roker tot stoppen? Naar wie verwijst u deze persoon door en waar vindt u zelf begeleiding? Als huisarts of zorgverlener wilt u rokende patiënten helpen om te stoppen en gestopte patiënten ondersteunen zodat ze niet opnieuw beginnen.

Bij het Trimbos-instituut ondersteunen wij zorgverleners die rookgedrag aan de orde stellen. Wij bieden handvatten voor professioneel handelen en reacties op veelvoorkomende vragen van rokers. 

Bewezen effectieve interventies

Wij kunnen u helpen met adviezen over scholing en bewezen effectieve interventies, wanneer u als zorgprofessional begeleiding wilt aanbieden bij stoppen met roken. Ook wanneer u voor begeleiding bij stoppen met roken wilt verwijzen kunt u bij het Trimbos-instituut terecht. Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten voor zorgprofessionals over begeleiding bij stoppen met roken. In 2016 ontwikkelt het Trimbos-instituut materiaal dat aanschouwelijk maakt op welke manier u stoppen met roken aan de orde stelt.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.rokeninfo.nl.

Rookvrij Opgroeien

Voor het bespreekbaar maken van roken door zwangeren of meeroken door kinderen, zie Rookvrij Opgroeien.