Praat mee over de aanpak van alcoholproblematiek op de werkvloer

Onderzoek naar alcohol en werk

De werksetting biedt mogelijkheden om problemen met alcoholgebruik te voorkomen, signaleren en aan te pakken. Voor een succesvolle aanpak is het belangrijk eerst een goed beeld te hebben van wat er zich afspeelt  op de werkvloer. Daarom onderzoeken we:

  • Wat de omvang is van alcoholproblematiek op het werk;
  • Wat de impact hiervan is;
  • In hoeverre het onderwerp bespreekbaar is;
  • Wat voor interventies er nu worden ingezet en hoe effectief die zijn;
  • Hoeveel bedrijven over een Alcohol- Drugs-, en Medicijnbeleid beschikken.

Nationaal Preventieakkoord

Eind 2019 is het Nationaal Preventieakkoord (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ondertekend. Een van de speerpunten is het terugdringen en voorkomen van problematisch alcoholgebruik. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) zet zich in voor werkend Nederland.

Focusgroepen

Het Trimbos-instituut voert dit onderzoek uit in opdracht van het NVAB. We organiseren hiervoor een aantal focusgroepen. Je gaat dan in een groep met elkaar in gesprek over een bepaald onderwerp, in dit geval alcoholgebruik. In totaal worden er vier focusgroepen georganiseerd. In elke groep zitten mensen met een andere functie, namelijk: werknemers, HR/Vitaliteitsmanagers, leidinggevenden en natuurlijk bedrijfsartsen.

Om mee te kunnen doen aan dit onderzoek, hoeft alcoholproblematiek zeker niet actueel of een voorkomend thema te zijn bij jouw bedrijf. We vinden het juist interessant om vanuit verschillende invalshoeken informatie en gedachten te verzamelen.

Waarom meedoen?

Tijdens de inspirerende en interactieve bijeenkomsten ga je met vakgenoten uit andere organisaties in gesprek over belangrijke onderwerpen. Je leert van elkaars ervaring, doet nieuwe inzichten op en je draagt bij aan het vinden van manieren hoe we in Nederland organisaties en medewerkers gezonder kunnen maken of houden.

Praktisch

De focusgroepen staan gepland voor eind september/begin oktober van dit jaar. We ontvangen je graag op het Trimbos-instituut in Utrecht. Als dat tegen die tijd nog niet mogelijk is, dan wordt het een online bijeenkomst.

Je ontvangt een reiskostenvergoeding en een kleinigheid voor je deelname.

Wat je deelt wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. De bijeenkomst duurt ongeveer drie uur. 

Meer informatie of aanmelden?

U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier. Wij nemen vervolgens contact met u op. Wilt u eerst meer informatie? Neem dan contact op met Maddy Blokland

Uw gegevens

Indien u 'anders' heeft gekozen, vul hier dan uw functie in

U kunt meerdere opties aanvinken, dan houden we daar rekening mee bij het plannen.

Meer informatie over ons : privacybeleid