Zwangere vrouwen helpen stoppen met roken: V-MIS

Jaarlijks overlijden 45 baby's door roken

7 procent van de zwangere vrouwen rookt op enig moment tijdens de zwangerschap. Hoewel 88% van de rokende zwangere vrouwen een stoppoging doen tijdens de zwangerschap, zien we dat na de zwangerschap bijna de helft van de moeders die zijn gestopt opnieuw begint met roken.

Help mee aan een rookvrije start. Motiveer aanstaande ouders om te stoppen met roken en na de zwangerschap rookvrij te blijven. 

V-MIS: Minimale Interventiestrategie Stoppen met roken voor de Verloskundigenpraktijk

Met deze interventie helpt u zwangeren te stoppen met roken. In de V-MIS training krijgen verloskundigen en gynaecologen meer informatie over de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap, over verslaving en stoppen met roken. 

Volg de V-MIS training

Meer informatie

Chantal van den Thillart

Stuur een bericht aan contactpersoon Chantal van den Thillart of bel +31 (0)30 - 2959(430)

V-MIS: eis voor zorgverleners

In iedere verloskundigenpraktijk moet een verloskundige werken die een V-MIS training heeft gevolgd. Dat is een eis van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ). 

Wat is V-MIS?

De V-MIS is een stappenplan voor de begeleiding van zwangere vrouwen bij het stoppen met roken. Door aan te sluiten bij de motivatie van de cliënt, en eventueel haar rokende partner, geeft u in korte tijd zo effectief mogelijk voorlichting over roken.

De V-MIS is eenvoudig te gebruiken door de gestructureerde aanpak. Na het geven van een stopadvies bepaalt u eerst een rookprofiel door het stellen van enkele gerichte vragen.

Met dit profiel kunt u de cliënt vervolgens op de meest doeltreffende wijze benaderen.Essentieel in de methode is dat u door het verhogen van de motivatie, en door een korte bespreking van de belangrijkste barrières om te stoppen, aanstuurt op een stopafspraak: een van tevoren afgesproken dag waarop cliënt stopt met roken.

Door de vragende manier om het stoppen met roken te bespreken – Heb je er al over nagedacht om vanwege de zwangerschap te stoppen met roken? – komt uw relatie met de cliënt niet in gevaar. Zwangere vrouwen vinden hun verloskundige/gynaecoloog de meest geschikte persoon vinden voor advies over stoppen met roken tijdens dezwangerschap, blijkt uit onderzoek.

V-MIS: Achtergrond en effectiviteit

De bewezen effectieve methodiek waar de V-MIS op gebaseerd is, wordt ook toegepast voor de begeleiding van andere groepen rokers, zowel in de eerste als tweede lijn. 

Hierbij ondersteunen arts en verpleegkundige samen de patiënt bij het stoppen met roken. Deze methodiek wordt STIMEDIC Stoppen met roken genoemd (voorheen bekend onder de naam Minimale Interventiestrategie voor Stoppen-met-rokenbegeleiding) en verhoogt het percentage succesvolle stoppers.

Er is ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de V-MIS. Dit is onderzocht binnen eerstelijns verloskundige praktijken. Er werd aangetoond dat met inzet van de methode 19 procent van de rokende vrouwen na het eerste consult stopt. Normaliter ligt dit percentage op 7 procent. Ook de cijfers van vrouwen die zes weken na de bevalling nog altijd niet rookten zijn gunstig bij de inzet van de V-MIS: 21 procent tegenover 12 procent in de controlegroep.

Volg de V-MIS training

V-MIS training volgen

V-MIS: Doelgroep

De V-MIS training is ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij geboortezorg, zoals (individuele ) gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen. We kunnen de training ook aanbieden aan verloskundige samenwerkingsverbanden of incompany bij verloskundigepraktijken.

V-MIS: 3 onderdelen

 1. E-learning Rookvrije Start
  U leert hoe u in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over roken, voor, tijdens en na de zwangerschap. 
 2. V-MIS training
  Hierbij oefent u de theorie uit de e-learning in de praktijk. Ook gaat de training in op wat u kunt doen om stoppen met roken op de agenda te houden in uw praktijk.
 3. Terugkombijeenkomst
  Deze (niet verplichte) bijeenkomst vindt 4 tot 6 maanden plaats na de V-MIS training. We staan stil bij waar u in de praktijk tegenaan loopt. Lastige casuïstiek kan worden behandeld tijdens deze training.

Voordelen van de V-MIS

 • De totale interventie kost weinig tijd.
 • Stopadviezen doorkruisen de reguliere consulten niet.
 • U kunt stopadviezen afstemmen op kennis en houding van de cliënt en haar partner.
 • U biedt de cliënt en partner handvatten om het stoppen zelf succesvol aan te pakken.
 • U vermijdt onnodige discussies omdat de methode grotendeels is gebaseerd op zelfhulp.
 • U heeft weinig administratieve activiteiten.
 • U kunt de adviezen makkelijk afstemmen met uw collega’s binnen de praktijk of afdeling.

Individueel inschrijven

U kunt de V-MIS training (1 dagdeel) volgen bij het Trimbos-instituut. 

De training is ook geschikt voor verloskundigen die al eens eerder hebben deelgenomen. De V-MIS is doorontwikkeld met o.a. meer nadruk op stopadvies, preconceptie, meeroken en de rol van de partner. 

Bekijk trainingsdata

Incompany

We kunnen de training ook incompany aanbieden.

Inschrijven als Samenwerkingsverband

Neem voor de mogelijkheden contact op met onze collega Maddy Blokland.

E-learning Rookvrije Start

U kunt de e-learning die hoort bij de V-MIS training ook los volgen. 

Deze multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start helpt u in gesprek te gaan met (aanstaande) ouders over roken, voor, tijdens en na de zwangerschap. De e-learning bevat onder andere voorbeeldfilmpjes van gesprekken tussen professional en (zwangere) cliënt.

Nu bestellen

De video hiernaast geeft een beeld van de inhoud van de e-learning Rookvrije Start.

Meer producten

Producten

Nieuws

Trimbos in gesprek met (rokende) partners en familie van zwangeren over stoppen met roken
8 mei 2018 - Het Trimbos-instituut onderzoekt de invloed die mensen in de naaste omgeving van zwangere vrouwen hebben op stoppen met..
Nieuwe stoppen met roken ondersteuning voor zwangere vrouwen
4 oktober 2017 - Tijdens de ambassadeursconferentie Rookvrije Start vandaag in Amersfoort heeft de Taskforce de e-learning Rookvrije..
Bijna één op de tien vrouwen rookt weleens tijdens de zwangerschap
14 juni 2017 - Negen procent van de moeders met een kind van 0-4 jaar heeft tijdens de zwangerschap weleens gerookt. Dit betreft vaker..

Meer nieuws over dit onderwerp