Feiten over begeleiding bij maatschappelijke participatie

Voor mensen met psychische aandoeningen is participatie in de samenleving en op de arbeidsmarkt essentieel. Zij voelen zich daardoor serieuzer genomen en zijn gezonder. Wat zijn nu de effecten van een effectief programma op het gebied van (arbeids)participatie? Een aantal feiten op een rij.

Gerichte arbeidsbegeleiding zorgt voor aanzienlijke toename in baankans

Mensen met psychische aandoeningen hebben begeleiding nodig die rekening houdt met hun situatie. Gewone begeleiding naar werk voldoet daar niet altijd aan. Dat blijkt uit de cijfers: bij gewone arbeidsbegeleiding krijgt maar 25 procent van de mensen met een psychische aandoening een baan. Een veel effectiever model voor deze doelgroep blijkt Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Bij deze vorm van arbeidsbegeleiding vindt 44 procent van de doelgroep een baan.

Kenmerken gerichte arbeidsbegeleiding

Gerichte begeleiding verschilt van reguliere arbeidsbegeleiding op een aantal manieren:

  • De begeleiding is gericht op werk volgens een ruimere definitie. Dat wil zeggen: zowel betaald als onbetaald werk kan het doel van de begeleiding zijn.
  • Voorafgaand aan het zoeken van een baan en het plaatsen van een deelnemer vindt meestal eerst een relatief uitgebreid assessment en een uitgebreide voorbereiding plaats.
  • Aan plaatsing gaat vaak training vooraf.
  • De arbeidsbegeleiding is geïntegreerd met de zorg.