Als u PUUR rookvrij onder de aandacht wilt brengen, kunt u verschillende vragen hebben. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Vragen over de campagne

Hier zijn verschillende opties voor. Van het ophangen van een campagneposter of afspelen van het campagnefilmpje in de wachtkamer, tot het organiseren van een lokale bijeenkomst. 

Als organisatie kunt u uw werknemers ondersteunen om te stoppen met roken. Als gemeente kunt u uw inwoners stimuleren om PUUR rookvrij te worden door bijvoorbeeld aandacht te hebben voor rookvrije omgevingen of het beschikbare aanbod van stoppen met roken ondersteuning in uw gemeente. Bekijk in de toolkit hoe organisaties en gemeenten aandacht aan PUUR rookvrij kunnen besteden.

Juist als u zelf rookt, weet u hoe het is om te roken en hoe moeilijk het kan zijn om te stoppen. Deze ervaring kunt u gebruiken om met een roker het gesprek over stoppen met roken aan te gaan. U kunt dus zeker meedoen om PUUR rookvrij te verspreiden.

Als professional kunt u de roker ondersteunen om PUUR rookvrij te worden én om PUUR rookvrij te blijven. Lees hier hoe u PUUR rookvrij ter sprake brengt.

Een uitgebreider advies heeft vaak meer effect dan een kort advies. Heeft u weinig tijd, kies dan voor het very brief advice. Heeft u meer tijd, geef dan een stopadvies en denk aan de 5 A’s: Ask, Advise, Assess, Assist en Arrange. Klik hier voor meer informatie over de 5 A’s.

Wilt u meer informatie over hoe u het gesprek kunt aangaan? Bekijk de Toolkit voor meer materialen voor ondersteuning bij stoppen met roken en een rookvrije omgeving. Kies het project dat bij uw beroepsgroep past voor passende scholing en gespreksmaterialen.

Vragen over (stoppen met) roken

Er zijn verschillende vormen van begeleiding die de kans op stoppen met roken kunnen vergroten, bijvoorbeeld individuele gesprekken, groepstrainingen of telefonische coaching. Ga naar Rokeninfo.nl voor informatie over de soorten begeleiding.

 

Vaak kunt u doorverwijzen naar de huisarts of een stoppen-met-roken coach. Kijk voor begeleiding bij u in de buurt op de sociale kaart van Ikstopnu.nl.

Vanaf 2020 worden stoppen-met-roken programma’s vanuit de basisverzekering vergoed en gaat het niet meer ten koste van het eigen risico. Het gaat dan om begeleiding waarvan is aangetoond dat deze werkt. Meer informatie is hier te vinden.

 

In een sigaret zit nicotine. Nicotine lijkt veel op een stof die het lichaam zelf ook maakt. Dit is een stofje dat via het zenuwstelsel allerlei dingen regelt in het lichaam, voor een deel ook of je je lekker voelt. Als iemand begint met roken, dan neemt de nicotine langzaam het werk van die stof in het lichaam over. Een roker is dan verslaafd, want hij of zij móet roken om zich nog lekker te voelen. Elke keer als de nicotine is uitgewerkt, heeft de roker dan weer behoefte aan een nieuwe sigaret.

Lees meer over een rookverslaving

 

Roken is een verslaving. Dat betekent dat een roker telkens opnieuw behoefte heeft aan een sigaret en steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. De roker is gewend, en lichamelijk en geestelijk afhankelijk van roken.

Lees meer over een rookverslaving

 

De nicotine in de sigaret zorgt er tijdelijk voor dat de roker zich lekker en rustiger voelt. Als de nicotine uitwerkt, voelt de roker de tegenovergestelde effecten en wordt hij onrustiger. Als de roker opnieuw rookt, verdwijnt dit vervelende gevoel weer. Als iemand stopt met roken, wordt het vervelende gevoel niet weggerookt en worden de ontwenningsverschijnselen dus eerst erger. Daarna went het lichaam weer aan de nieuwe situatie.

Lees meer over ontwenningsverschijnselen

 

Bij het roken van een sigaret kunnen giftige en kankerverwekkende stoffen ontstaan. Deze giftige stoffen worden in de vorm van rook door de roker én door de omgeving ingeademd. Door niet te roken verbetert de roker zijn gezondheid.

Lees meer over voordelen van stoppen met roken

 

Rokers hebben een grotere kans om COVID-19 te krijgen en hebben meer kans op een ernstig verloop van de ziekte. Het is altijd verstandig om te stoppen met roken, en zeker tijdens deze COVID-19 pandemie.

Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Tabaksrook is ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers. Meeroken kan de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte en longkanker vergroten. Kinderen zijn het meest kwetsbaar voor meeroken, omdat ze nog in ontwikkeling zijn.

Lees meer over meeroken

 

Derdehands rook zijn de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven als een roker klaar is met roken. De rook trekt bijvoorbeeld in haren, kleding, huid of meubels. Het is de rook die je ruikt als je merkt dat iemand gerookt heeft en die ervoor kan zorgen dat muren en meubels een geelbruine kleur krijgen. Ook die ‘oude’ rook is ongezond. Iemand anders kan de stoffen binnenkrijgen door deze stoffen in te ademen of vervuilde objecten aan te raken.

Lees meer over derdehands rook

Een e-sigaret is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nabootst. In plaats van tabak wordt een vloeistof verhit. De damp van een e-sigaret bevat nicotine en giftige stoffen. Daarnaast houdt de e-sigaret oude rookgewoonten in stand, waardoor een roker in de verleiding kan komen om weer een echte sigaret te gaan roken. Het roken van een e-sigaret wordt dus niet aangeraden, ook niet als alternatief voor een sigaret.

Lees meer over de e-sigaret

 

Staat uw vraag hier niet tussen? Kijk dan in de uitgebreide lijst met veelgestelde vragen over roken op Rokeninfo.nl of stel uw vraag via het contactformulier.

Meer over stoppen met roken

puurrookvrij.nl - Publiekssite van de PUUR campagne, met informatie, tips en ervaringsverhalen voor rokers die meer willen weten over stoppen met roken.

Rokeninfo.nl - Website voor rokers en professionals met gebundelde informatie over de effecten, risico's en feiten over roken.

Ikstopnu.nl - Website met praktische tips, betrouwbare informatie en onafhankelijk advies over stoppen met roken.

Rookvrije Zorg - Website voor zorgprofessionals en –organisaties om een rookvrije werk- en behandelcultuur te realiseren.

Rookvrije Start - Website die geboortezorgprofessionals materialen en ondersteuning biedt om zich in te zetten voor een rookvrije start voor ieder kind.

Partnership stoppen met roken - Samenwerking van partijen die zich bezighouden met stoppen met roken in de gezondheidszorg.

Platform stoppen met roken - Platform voor elke zorgverlener die zich bezighoudt met stoppen met roken, waarop kennis en ervaringen worden uitgewisseld.

Rookvrije Generatie - Website die organisaties en gemeenten ondersteunt naar een Rookvrije Generatie, zodat het vanzelfsprekend wordt dat kinderen rookvrij opgroeien. Geef het goede voorbeeld en maak omgevingen rookvrij.

Contact

Zet u zich in voor PUUR rookvrij? Hebt u ideeën? Wilt u uw ervaringen delen? Of hebt u een vraag? Wij horen graag van u! Laat het ons weten via het contactformulier