(Online) gokverslaving

Jaarlijks zoeken ruim 2000 mensen hulp bij de verslavingszorg vanwege een gokprobleem. Mannen van middelbare leeftijd zijn daarbij in de meerderheid. Hoewel het aantal hulpzoekenden voor gokken al jaren daalt, groeit het aandeel van mensen die problemen ervaren met online gokken. En daar zijn relatief veel jongeren bij.

Onder het huidige kansspelbeleid in Nederland is het aanbieden en spelen van kansspelen niet toegestaan. Maar daar komt naar verwachting een eind aan. De online kansspelmarkt wordt opengesteld voor kansspelaanbieders. Een vergunning is dan wel vereist.

Als online gokken legaal wordt, zal een nieuwe groep spelers verleid worden te gaan gokken. Dat kan leiden tot financiële en psychische problemen, vooral bij potentieel kwetsbare groepen zoals mensen met een lage sociaal economische status, adolescenten, jongvolwassenen, mensen met een licht verstandelijke beperking en allochtonen.

Preventieplan Kansspelen op Afstand

Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met Resultaten Scoren en het Centrum voor Verantwoord Spelen het ‘Preventieplan Kansspelen op Afstand’ opgesteld, met preventiekoersen en aanbevelingen ter voorkoming van (online) kansspelproblematiek. 

E-learning gokproblematiek

De gratis en praktische e-learning ‘Gokproblematiek’ van het Trimbos-instituut en Verslavingskunde Nederland voor POH-GGZ, huisartsen, psychologen en/of hulpverleners in de BGGZ en Schuldhulpverleners sluit aan op de website gokkeninfo.nl. In deze e-learning leert u de aangeboden theorie en praktische informatie op de website toe te passen in de praktijk. De e-learning geeft u middels het oefenen met twee casussen inzicht in:

  • Waarom gokproblematiek een belangrijk onderwerp is voor u als eerstelijns professional.
  • Wat gokproblematiek precies is.
  • Hoe gokproblematiek tijdig gesignaleerd kan worden.
  • Omgang en communicatie met de cliënt.
  • Welke mogelijkheden tot doorverwijzing er zijn voor cliënten met gokproblematiek.

Daarnaast wordt een memotrainer aangeboden waarmee u kunt oefenen met de theorie. U krijgt hierbij over langere periode vragen rondom het thema gokproblematiek aangereikt. De doorlooptijd van deze e-learning bedraagt 1 uur.

Ga aan de slag met de e-learning

Meer informatie

Lees verder

Wilt u meer weten over dit dossier?

Tony van Rooij

Stuur een bericht aan contactpersoon Tony van Rooij of bel +31 (0)30 - 2959(343)

Meer producten

Producten

Alle trainingen en activiteiten

Trainingen en activiteiten

Nieuws

Nieuwe kansspelwet: ondersteunende informatie en e-learning gokken vernieuwd
17 maart 2021 - Per 1 april 2021 wordt de nieuwe kansspelwet van kracht: de wet Kansspelen Op Afstand (KOA). Met deze wet wordt online..
Trimbos en verslavingszorg lanceren website over (online) gokken
4 oktober 2016 - Vandaag is de website www.gokkeninfo.nl gelanceerd. Op de website vinden spelers, hun naasten en professionals..
Forse daling roken, blowen en alcoholgebruik, óók onder 16-jarigen: Alertheid gewenst op nieuwe middelen: e-sigaret, waterpijp en lachgas
5 juli 2016 - Tussen 2011 en 2015 is het percentage scholieren van 12 tot en met 16 jaar dat ooit alcohol of tabak heeft gebruikt fors..

Meer nieuws over dit onderwerp