(Online) gokverslaving

Jaarlijks zoeken ruim 2000 mensen hulp bij de verslavingszorg vanwege een gokprobleem. Mannen van middelbare leeftijd zijn daarbij in de meerderheid. Hoewel het aantal hulpzoekenden voor gokken al jaren daalt, groeit het aandeel van mensen die problemen ervaren met online gokken. En daar zijn relatief veel jongeren bij.

Onder het huidige kansspelbeleid in Nederland is het aanbieden en spelen van kansspelen niet toegestaan. Maar daar komt naar verwachting een eind aan. De online kansspelmarkt wordt opengesteld voor kansspelaanbieders. Een vergunning is dan wel vereist.

Als online gokken legaal wordt, zal een nieuwe groep spelers verleid worden te gaan gokken. Dat kan leiden tot financiële en psychische problemen, vooral bij potentieel kwetsbare groepen zoals mensen met een lage sociaal economische status, adolescenten, jongvolwassenen, mensen met een licht verstandelijke beperking en allochtonen.

Preventieplan Kansspelen op Afstand

Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met Resultaten Scoren en het Centrum voor Verantwoord Spelen het ‘Preventieplan Kansspelen op Afstand’ opgesteld, met preventiekoersen en aanbevelingen ter voorkoming van (online) kansspelproblematiek. 

Meer informatie

Lees verder

Wilt u meer weten over dit dossier?

Tony van Rooij

Stuur een bericht aan contactpersoon Tony van Rooij of bel +31 (0)30 - 2959(343)

Meer producten

Producten

Nieuws

Trimbos en verslavingszorg lanceren website over (online) gokken
4 oktober 2016 - Vandaag is de website www.gokkeninfo.nl gelanceerd. Op de website vinden spelers, hun naasten en professionals..
Forse daling roken, blowen en alcoholgebruik, óók onder 16-jarigen: Alertheid gewenst op nieuwe middelen: e-sigaret, waterpijp en lachgas
5 juli 2016 - Tussen 2011 en 2015 is het percentage scholieren van 12 tot en met 16 jaar dat ooit alcohol of tabak heeft gebruikt fors..
Preventieplan om online gokverslaving te voorkomen
15 december 2015 - Hoe voorkom je verslaving aan online gokken? Met het oog op de beoogde openstelling van de Nederlandse online..

Meer nieuws over dit onderwerp