Familie en mantelzorg in de psychiatrie

Mantelzorg levert naast voldoening ook belasting op. Bij mantelzorgers van mensen met psychische problemen komt overbelasting vaak voor: ruim een derde van deze groep (34 %) ervaart overbelasting. Hoe ontdekt u wat de draagkracht van een mantelzorger is? Hoe kunt u de last verminderen? 

Mantelzorgers van mensen met psychische problemen

Familie, vrienden en betrokkenen bij mensen met psychische problemen herkennen zich niet altijd in de term ‘mantelzorger’. Toch lijkt de zorg die zij bieden erg op andere vormen van mantelzorg:

  • Ze bieden emotionele steun.
  • Ze houden toezicht op medicijngebruik.
  • Ze verzorgen huishoudelijke hulp.
  • Ze bieden hulp bij het nakomen van verplichtingen als werknemer of ouder.

Wat maakt het verlenen van mantelzorg aan mensen met een psychische aandoening dan toch anders? Enkele redenen:

  • Schuldgevoelens: mantelzorgers kunnen zich mede verantwoordelijk voelen voor het ontstaan van de aandoening. 
  • Stigma: over een psychische aandoening praat je moeilijk met anderen. Mantelzorgers in de psychiatrie staan er vaker alleen voor. Dat vergroot hun kans op overbelasting.
  • Veranderingen in gedrag en relaties: een patiënt kan zich als gevolg van een ziekte terugtrekken of zichzelf verwaarlozen. Dat bemoeilijkt de relaties met anderen.

Het Trimbos-instituut en mantelzorg bij psychische problemen

Bij het Trimbos-instituut houden we ons bezig met antwoorden op de vraag hoe gemeenten en zorgprofessionals de psychische gezondheid van mantelzorgers kunnen bevorderen. We werken daarbij nauw samen met organisaties van familieleden en cliënten in de GGZ, verenigd in het Landelijk Platform GGZ. Zo begeleidden we gezamenlijk de ontwikkeling van een kwaliteitsstandaard voor samenwerking met en ondersteuning van naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen. De psychische veerkracht van mantelzorgers is belangrijk voor de kansen op herstel of de kwaliteit van leven van cliënten. De kwaliteit van de ondersteuning van mantelzorgers staat bij ons centraal.

Mantelzorg en psychische problemen: wat kunnen wij voor u betekenen?

Hoe helpt u familieleden, vrienden en buren van psychiatrische patiënten bij het verlenen van mantelzorg? Voor advies over omgaan met familieleden in de GGz en ondersteuning van deze groep bent u bij het Trimbos-instituut aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie.