NEMESIS-2
NEMESIS-2 is een vervolgstudie naar de psychische gezondheid van een representatieve groep volwassenen (18 t/m 64 jaar) uit de Nederlandse bevolking.
Vragen?

Op deze pagina
NEMESIS-2
Eind 2007 is de NEMESIS-studie voor de tweede keer van start gegaan. Deze studie hebben we NEMESIS-2 genoemd. Aan de eerste meting deden 6.646 volwassenen mee. Deze deelnemers zijn met tussenpozen van steeds drie jaar meerdere keren geïnterviewd. In totaal zijn 4.007 deelnemers vier keer geïnterviewd. De vierde meting is medio juni 2018 afgerond.
NEMESIS-2 is een herhaling van de eerste NEMESIS-studie, maar is ook uitgebreid met onderwerpen die niet in NEMESIS-1 waren opgenomen. Zo is in NEMESIS-2 voor het eerst gekeken naar het vóórkomen van ADHD en gedragsstoornissen in de kindertijd. Naast deze nieuwe onderwerpen zijn de deelnemers van NEMESIS-2 ook gedurende een langere tijd gevolgd, in totaal 9 jaar, zodat meer inzicht verkregen kon worden in het langdurig verloop van psychische problemen.
Onderzochte aandoeningen
In NEMESIS-2 zijn psychische aandoeningen bepaald volgens criteria van de DSM-IV, het handboek van psychiaters. Het ging om:
De in NEMESIS-2 gemeten stemmingsstoornissen zijn: depressieve stoornis, dysthymie en bipolaire stoornis.
- Depressieve stoornis. Iemand voelt zich minstens twee weken achter elkaar somber of heeft geen interesse of plezier meer in allerlei zaken, en heeft daarnaast een aantal andere klachten, zoals concentratieproblemen, moeite met slapen, vermoeidheid of verlies aan energie, gevoelens van waardeloosheid en gedachten aan de dood.
- Dysthymie. Iemand heeft een depressieve stemming die minstens twee jaar duurt, maar die niet altijd even sterk aanwezig is. Daarnaast is sprake van minstens twee symptomen die bij een depressieve stoornis horen.
- Bipolaire stoornis. Iemand heeft perioden van depressieve stemmingen die worden afgewisseld met perioden van grote activiteit, drukte of opwinding. In laatstgenoemde perioden heeft hij of zij een abnormale en voortdurende uitgelaten of juist geprikkelde stemming. Kenmerken zijn onder andere een overdreven gevoel van eigenwaarde of grootheidsideeën, verminderde behoefte aan slaap, veel spraakzamer zijn dan normaal en makkelijk afgeleid zijn.
In NEMESIS-2 zijn vijf angststoornissen bepaald: paniekstoornis, agorafobie, sociale fobie, specifieke fobie en gegeneraliseerde angststoornis.
- Paniekstoornis. Iemand heeft aanvallen van ernstige ongefundeerde angst, die optreedt zonder dat daar directe aanleiding voor is, en die gepaard gaan met een aantal andere klachten, zoals ademnood, hartkloppingen, transpireren en angst om de controle over zichzelf te verliezen.
- Agorafobie. Wanneer iemand uit vrees voor een sterke angst menigten gaat mijden en situaties waar men niet snel genoeg uit weg kan komen, is er sprake van agorafobie (ook wel pleinvrees genoemd). Agorafobie kan met en zonder paniekstoornis vóórkomen.
- Sociale fobie. Iemand is heel bang voor bepaalde sociale situaties, vooral als daar een prestatie van deze persoon wordt verwacht. Men is bijvoorbeeld niet in staat in het openbaar te spreken. Vaak heeft men gevoelens van schaamte en angst voor afwijzing. Als het mogelijk is, probeert men de situatie te vermijden.
- Specifieke fobie. Iemand heeft een grote angst voor één bepaald ding, dier of situatie (bijvoorbeeld angst voor spinnen, wateroppervlakten, vliegen). De angst moet wel zo groot zijn dat iemand daardoor in het dagelijks leven wordt beperkt.
- Gegeneraliseerde angststoornis. Iemand maakt zich, beduidend meer dan normaal en zonder echt duidelijke reden, langdurig vreselijk druk over algemene zaken.
In NEMESIS-2 zijn alcohol- of drugsmisbruik en alcohol- of drugsafhankelijkheid bepaald:
- Alcohol- of drugsmisbruik. Iemand gebruikt alcohol of drugs veelvuldig ondanks problemen die dat veroorzaakt, maar er is (nog) geen sprake van verslaving.
- Alcohol- of drugsafhankelijkheid. Iemand gebruikt alcohol of drugs veelvuldig, en er is sprake van verslaving die zich uit in symptomen zoals meer en langer gebruiken dan men van plan was, weinig succesvolle pogingen om te minderen, en onthoudingsverschijnselen.
De in NEMESIS-2 gemeten aandachtstekort- en gedragsstoornissen zijn: ADHD, gedragsstoornis en oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. Deze drie aandoeningen worden volgens DSM-IV bij kinderen en adolescenten gesteld. Van ADHD is ook het vóórkomen in de volwassenheid bepaald.
- ADHD. De term ADHD staat voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder). Iemand met ADHD is rusteloos, impulsief en kan zich moeilijk concentreren. De diagnose ADHD wordt bij volwassenen alleen gesteld als deze persoon als kind al aan ADHD leed, en dat sindsdien heeft gedaan.
- Gedragsstoornis. Gedragsstoornis wordt gekenmerkt door een zich herhalend en aanhoudend gedragspatroon, waarbij de grondrechten van anderen geweld wordt aangedaan of belangrijke bij de leeftijd horende sociale normen en regels worden overtreden.
- Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. Iemand met oppositioneel-opstandige gedragsstoornis heeft gedurende minimaal 6 maanden een patroon van negatief, agressief en opstandig gedrag laten zien.
De in NEMESIS-2 gemeten persoonlijkheidsstoornissen zijn: antisociale persoonlijkheidsstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis. Borderline persoonlijkheidsstoornis is alleen bepaald op de tweede meting.
- Antisociale persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis wordt gekenmerkt door een diepgaand patroon van gebrek aan achting voor en schending van de rechten van anderen sinds het 15e jaar.
- Borderline persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis wordt gekenmerkt door een diepgaand patroon van instabiliteit in interpersoonlijke relaties, zelfbeeld en emoties. Ook is er sprake van duidelijke impulsiviteit, beginnend in de vroege volwassenheid en tot uiting komend in diverse situaties.
In NEMESIS-2 is de aanwezigheid van 20 verschillende psychotische symptomen vastgesteld. Bijvoorbeeld of iemand last heeft gehad van hallucinaties zoals stemmen horen of wanen en overtuigingen.
In NEMESIS-2 is aanwezigheid van suïcidaliteit vastgesteld. Suïcide (zelfdoding) en het proces dat tot suïcide kan leiden worden tezamen suïcidaliteit genoemd. Aspecten van suïcidaliteit zijn suïcidegedachten, suïcideplannen en suïcidepogingen.
Metingen
NEMESIS-2 werd uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Professionele interviewers van het veldwerkbureau GfK Panel Services Benelux voerden het veldwerk uit. De interviewers van NEMESIS-2 werden geselecteerd op basis van hun ervaring met face-to-face dataverzameling en met het uitvragen van persoonlijke onderwerpen. Zij werden getraind in het afnemen van de vragenlijst tijdens een driedaagse cursus. Ook hadden zij gedurende het veldwerk regelmatig persoonlijk contact met het veldwerkbureau.
Eerste meting
De eerste meting van NEMESIS-2 vond plaats van november 2007 tot juli 2009. Een getrapte, gestratificeerde, aselecte steekproefprocedure werd toegepast. Geselecteerde huishoudens ontvingen een brief waarin de studie werd aanbevolen door de toenmalige minister van VWS. Ook kregen zij een folder waarin de studie werd toegelicht. Daarna nam een interviewer contact op met het huishouden voor een afspraak.
De interviews werden bij de deelnemers thuis gehouden. De gemiddelde duur bedroeg 95 minuten. De duur van een interview varieerde sterk, afhankelijk van de psychische problemen die iemand eerder in zijn of haar leven had gehad. In totaal deden 6.646 volwassenen mee aan de eerste meting.
De opzet en resultaten van de eerste meting staan beschreven in het rapport "De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking".
Vervolgmetingen
Drie vervolgmetingen werden uitgevoerd: van de 6.646 volwassenen die deelnamen aan de eerste meting konden er drie jaar later (november 2010 tot juni 2012) 5.303 opnieuw succesvol worden geïnterviewd. Van de personen die aan deze tweede meting hadden deelgenomen konden er 4.618 drie jaar later (november 2013 tot juni 2015; 6 jaar na de eerste meting) opnieuw worden geïnterviewd voor de derde meting. Ten slotte deden van deze deelnemers 4.007 personen drie jaar later (november 2016 tot juni 2018; 9 jaar na de eerste meting) voor de vierde keer mee.
Alle deelnemers van een voorgaande meting kregen steeds een brief en folder met een uitnodiging opnieuw mee te doen. Daarna nam een interviewer contact op met de betrokkene om een afspraak te maken voor het interview. Dit vond steeds ongeveer 3 jaar na het vorige interview plaats. Het tweede en derde interview duurden gemiddeld 85 minuten. Het vierde interview duurde gemiddeld ongeveer 100 minuten.
De vervolgmetingen maken het mogelijk onderzoek te doen naar het vóórkomen van veranderingen in de psychische gezondheid van mensen over een periode van 9 jaar en daarbij na te gaan wat daaraan vooraf ging. De opzet en een aantal resultaten van de tweede meting staan beschreven in het rapport "Incidentie van psychische aandoeningen".
In NEMESIS-2 zijn DSM-IV aandoeningen bepaald met een klinisch instrument, de CIDI 3.0 ('Composite International Diagnostic Interview' 3.0). Dit instrument is ontwikkeld door de 'WHO-World Mental Health Survey Initiative', een wereldwijd consortium van onderzoekers die de psychische gezondheid van volwassenen in de algemene bevolking bestuderen. De CIDI 3.0 is een volledig gestructureerd interview: het antwoord op een vraag leidt volgens vaste regels tot de volgende vraag. De CIDI 3.0 vraagt naar symptomen van psychische aandoeningen en naar de last die mensen daarvan ondervinden. Uit de antwoorden valt af te leiden of de problematiek van een persoon voldoet aan de criteria van een psychische aandoening volgens de DSM-IV.
Naast de CIDI 3.0 is op elke meting een aanvullende vragenlijst afgenomen om meer inzicht te krijgen in mogelijke voorspellers en gevolgen van psychische aandoeningen. Het overzicht "Meetinstrumenten" geeft een goed beeld van de onderwerpen die per meting zijn uitgevraagd in NEMESIS-2.
Meer informatie

NEMESIS 2: De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking
2021
Baams, L., Have, M. ten, Graaf, R. de & Jonge, P. de (2021). Childhood trauma and bullying-victimization as an explanation for differences in mental disorders by sexual orientation. Journal of Psychiatric Research, 137, 225-231. doi:10.1016/j.jpsychires.2021.02.046.
Boer, N. de, Vermeulen, J., Lin, B.D., Os, J. van, Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, . . . Luykx, J.J. (2021). Longitudinal associations between alcohol use, smoking, genetic risk scoring and symptoms of depression in the general population: A prospective 6-year cohort study. Psychological Medicine, 1-9. doi:10.1017/S0033291721002968.
Botter, L., Have, M. ten, Gerritsen, D., Graaf, R. de, Dijk, S. D. M. van, van den Brink, R. H. S. van den, & Oude Voshaar, R. C. (2021). Impact of borderline personality disorder traits on the association between age and health-related quality of life: A cohort study in the general population. European Psychiatry , 64(1), e33. doi:10.1192/j.eurpsy.2021.27.
Hasmi, L., Pries, L.-K., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Bak, M., . . . Os, J. van (2021). What makes the psychosis 'clinical high risk' state risky: psychosis itself or the co-presence of a non-psychotic disorder. Epidemiology and Psychiatric Sciences, 30, e53. doi:10.1017/S204579602100041X.
Have, M. ten, Tuithof, M., Dorsselaer, S. van, Beurs, D. de, Jeronimus, B., Jonge, P. de & Graaf, R. de. (2021). The Bidirectional Relationship Between Debts and Common Mental Disorders: Results of a longitudinal Population-Based Study. Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research, 48(5), 810-820. doi:10.1007/s10488-021-01131-9.
Have, M. ten, Tuithof, M., Dorsselaer, S. van, Kleinjan, M., Penninx, B. W., Batelaan, N. M., & Graaf, R. de (2020). Duration of anxiety disorder and its associated risk indicators: Results of a longitudinal study of the general population. Depression and Anxiety, Online ahead of print. doi:10.1002/da.23103.
Kocevska, D., Lysen, T. S., Dotinga, A., Koopman-Verhoeff, M. E., Luijk, M. P. C. M., Antypa, N., Have, M. ten, Graaf, R. de, . . . Tiemeier , H. (2020). Sleep characteristics across the lifespan in 1.1 million people from the Netherlands, United Kingdom and United States: a systematic review and meta-analysis. Nature Human Behaviour, Online ahead of print. doi:10.1038/s41562-020-00965-x.
Monshouwer, K., Have, M. ten, Graaf, R. de, Blankers, M., & Laar, M. van (2021). Tobacco Smoking and the Association With First Incidence of Mood, Anxiety, and Substance Use Disorders: A 3-Year Prospective Population-Based Study. Clinical Psychological Science, 9(3), 403-412. doi:10.1177/2167702620959287.
Noteboom, A., Have, M. ten, Graaf, R. de, Beekman, A., Penninx, B. & Lamers, F. (2021). The long-lasting impact of childhood trauma on adult chronic physical disorders. Journal of Psychiatric Research , 136, 87-94. doi:10.1016/j.jpsychires.2021.01.031.
Nuyen, J., Bos, E. H., Jonge, P. de, Dorsselaer, S. van, Tuithof, M., Kleinjan, M., Graaf, R. de, & Have, M. ten (2021). Longitudinal bidirectional associations between internalizing mental disorders and cardiometabolic disorders in the general adult population. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, Online ahead of print. doi:10.1007/s00127-020-02007-3.
Os, J. van, Pries, L-K., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S., Bak, M., . . . Guloksuz, S. (2021). Schizophrenia and the Environment: Within-Person Analyses May be Required to Yield Evidence of Unconfounded and Causal Association-The Example of Cannabis and Psychosis. Schizophrenia Bulletin, 47(3), 594-603. doi:10.1093/schbul/sbab019
Pries, L-K,, Erzin, G., Os, J. van, Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Bak, M., Rutten, B. P. F., & Guloksuz, S. (2020). Predictive performance of exposome score for schizophrenia in the general population. Schizophrenia Bulletin, Online ahead of print. doi:10.1093/schbul/sbaa170.
Scholten, W., Have, M. ten, Geel, C. van, Balkom, T. van, Graaf, R. de, & Batelaan, N. (2021). Recurrence of anxiety disorders and its predictors in the general population. Psychological Medicine, Online ahead of print. doi:10.1017/S0033291721002877.
Schopman, S. M. E., Have, M. ten, Balkom, A. J. L. M. van, Graaf, R. de & Batelaan, N. M. (2021). Course trajectories of anxiety disorders: Results from a 6-year follow-up in a general population study. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 1-9. doi:10.1177/00048674211009625.
Wetzer, G., Have, M. ten, Graaf, R. de, Batelaan, N. M. & Balkom, A. J. L. M. van (2021). Specific Phobia: Risk Factor of Other Psychiatric Disorders. Journal of Nervous and Mental Disease , 209(7), 484-490. doi:10.1097/NMD.0000000000001341.
2020
Andel, E. M. van, Have, M. ten, Bijlenga, D., Beekman, A. T. F., Graaf, R. de, & Kooij, S. (2020). Combined impact of ADHD amd insomnia symptoms on quality of life, productivity and mental health care use in the general population. Psychological Medicine , Online ahead of print. doi:10.1017/S0033291720001592.
Christ, C., Have, M. ten, Graaf, R. de, Schaik, D. J. F. van, Kikkert, M. J., Dekker, J. J.M., & Beekman, A. T. F. (2020). Mental disorders and the risk of adult violent and psychological victimisation: a prospective, population-based study. Epidemiology and Psychiatric Sciences, 29, e13. doi:10.1017/S2045796018000768.
Gülöksüz, S., Pries, L. K., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Klingenberg, B., . . . Os, J. van (2020). Association of preceding psychosis risk states and non-psychotic mental disorders with incidence of clinical psychosis in the general population: a prospective study in the NEMESIS-2 cohort. World Psychiatry, 19(2), 199-205. doi:10.1002/wps.20755.
Heer, E. W. de, Have, M. ten, Marwijk, H. W, J. van, Dekker, J., Graaf, R. de, & Feltz-Cornelis, C. M. van der (2019). Pain as a risk factor for suicidal ideation. A population-based longitudinal cohort study. General Hospital Psychiatry, 63, 54-61. doi:10.1016/j.genhosppsych.2018.11.005.
Knipscheer, J. W., Sleijpen, M., Frank, L., Graaf, R. de, Kleber, R. J., Have, M. ten, & Dückers, M. L. A. (2020). Prevalence of potentially traumatic events, other life events and subsequent reactions indicative for posttraumatic stress disorder in the Netherlands: A general population study based on the Trauma Screening Questionnaire. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(5), 1725. doi:10.3390/ijerph17051725.
Marsman, A., Pries, L-K., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Bak, M., . . . Os, J. van (2020). Do Current Measures of Polygenic Risk for Mental Disorders Contribute to Population Variance in Mental Health? Schizophrenia Bulletin, 46(6), 1353-1362. doi:10.1093/schbul/sbaa086.
Moriyama, T. S., Drukker, M., Gülöksüz, S., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Gunther, N., Bak, M., & Os, J. van (2020). Evidence for an interrelated cluster of hallucinatory experiences in the general population: an incidence study. Psychological Medicine, Online ahead of print. doi:10.1017/S0033291720000793.
Nuijen, J., Tuithof, M., Dorsselaer, S. van, Graaf, R. de, Kleinjan, M., & Have, M. ten (2019). The bidirectional relationship between loneliness and common mental disorders in adults: findings from a longitudinal population-based cohort study. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 55(10), 1297-1310. doi:10.1007/s00127-019-01778-8.
Os, J. van, Pries, L-K., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Delespaul, P., . . . Guloksuz, S. (2020). Evidence and replication thereof, that molecular-genetic and environmental risks for psychosis impact through an affective pathway. Psychological Medicine, Online ahead of print. doi:10.1017/S0033291720003748.
Pries, L.K., Os, J. van, Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Bak, M., . . . Guloksuz, S. (2020). Asscociation of recent stressful life events with mental health and physical health in the contaxt of genomic and exposomic liability for schizophrenia. JAMA Psychiatry, 77(12), 1296-1304. doi:10.1001/jamapsychiatry.2020.2304.
Rauschenberg, C., Reininghaus, U., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Simons, C.J.P., . . . Os, J. van (2020). The jumping to conclusions reasoning bias as a cognitive factor contributing to psychosis progression and persistence: Findings from the NEMESIS-2. Psychological Medicine, Online ahead of print. doi:10.1017/S0033291720000446.
Santini, Z.I., Torres-Sahli, M., Hinrichsen, C., Meilstrup, C., Madsen, K.R., Rayce, S.B., Have, M. ten, . . . Koushede, V. (2020). Measuring positive mental health and flourishing in Denmark: validation of the mental health continuum-short form (MHC-SF) and cross-cultural comparison across three countries. Health and Quality of Life Outcomes, 18(1), 297. doi:10.1186/s12955-020-01546-2.
Vries, Y. A. de, Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Ruiter N. M. P. de, & Jonge, P. de (2019). The relationship between mental disorders and actual and desired subjective social status. Epidemiology and Psychiatric Sciences, 29, e83. doi:10.1017/S2045796019000805.
2019
Beurs, D. de, Have, M. ten, Cuijpers, P., Graaf, R. de (2019). The longitudinal association between lifetime mental disorders and first onset or recurrent suicide ideation. BMC Psychiatry, 19(1), 345. doi:10.1186/s12888-019-2328-8
Bosman, R. C., Have, M. ten, Graaf, R. de, Muntingh, A. D., Balkom, A. J. van, & Batelaan, N. M. (2019). Prevalence and course of subthreshold anxiety disorder in the general population: A three-year follow-up study. Journal of Affective Disorders(247), 105–113.
Generaal, E., Hoogendijk, E. O., Stam, M., Henke, C. E., Rutters, F., Ten Have, M., De Graaf, R., . . . Penninx, B.W.J.H. (2019). Neighbourhood characteristics and prevalence and severity of depression: pooled analysis of eight Dutch cohort studies. British Journal of Psychiatry, 215(2), 468-475. doi:10.1192/bjp.2019.100.
Glantz, M. D., Bharat, C., Degenhardt, L., Sampson, N. A., Scott, K. M., Lim, C. C.W., Have, M. ten, . . . WHO World Mental Health Survey Collaborators (2019). The epidemiology of alcohol use disorders cross-nationally: Findings from the World Mental Health Surveys. Addictive Behaviors , 102, 106128. doi:10.1016/j.addbeh.2019.106128.
Harris, M. G., Bharat, C., Meyer, D. Glantz, Sampson, N. A., Al-Hamzawi, A., Alonso, J., Have, M. ten . . . Degenhardt, L. (2019). Cross-national patterns of substance use disorder treatment and associations with mental disorder comorbidity in the WHO World Mental Health Surveys. Addiction, 114(8), 1446–1459. doi:10.1111/add.14599.
Have. M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Tuithof, M., Kleinjan, M., & Penninx, B. (2019). Childhood maltreatment, vulnerability characteristics and adult incident common mental disorders: 3-year longitudinal data among >10,000 adults in the general population. Journal of Psychiatric Research, 113, 199-207.
Joling, K. J., Have, M. ten, Graaf, R. de, O’Dwyer, S. T. (2019). Risk factors for suicidal thoughts in informal caregivers. Results from the population-based Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2). BMC Psychiatry, 19, 320. doi:10.1186/s12888-019-2317-y.
Radhakrishnan, R., Guloksuz, S., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Gunther, N., . . . Os, J. van (2019). Interaction between environmental and familial affective risk impacts psychosis admixture in states of affective dysregulation. Psychological Medicine, 49, 1879-1889. doi:10.1017/S0033291718002635.
Reininghaus, U., Rauschenberg, C., Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Simons, C.J.P., . . . Os, J. van (2019). Reasoning bias, working memory performance and a transdiagnostic phenotype of affective disturbances and psychotic experiences in the general population. Psychological Medicine, 49(11), 1799-1809. doi:10.1017/S0033291718002209.
Schotanus-Dijkstra, M., Keyes, C. L. M., Graaf, R. de, & Have, M. ten (2019). Recovery from mood and anxiety disorders: The influence of positive mental health. Journal of Affective Disorders , 252, 107-113.
Steen, Y. van der, Myin-Germeys, I., Nierop, M. van, Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Os, J. van, & Winkel, R. van (2019). ‘False-positive’ self-reported psychotic experiences in the general population: an investigation of outcome, predictive factors and clinical relevance. Epidemiology and Psychiatric Sciences, 28(5), 532-543. doi:10.1017/S2045796018000197.
Veerbeek, M. A., Have, M. ten, Dorsselaer, S. A. van, Oude Voshaar, R. C., Rhebergen, D., & Willemse B. M. (2019). Differences in alcohol use between younger and older people: results from a general population study. Drug and Alcohol Dependence(202), 18-23. doi:10.1016/j.drugalcdep.2019.04.023
Velde, S. van de, Boyd, A., Villagut, G., Alonso, J., Bruffaerts, R., Graaf, R. de, Florescu, S., Haro, J., & Kovess-Masfety, V. (2019). Gender differences in common mental disorders: a comparison of social risk factors across four European welfare regimes. European Journal of Public Health, 29(3), 481–487. doi:10.1093/eurpub/cky240
Vogel, S. W. N., Have, M. ten, Bijlenga, D., Graaf, R. de, Beekman, A. T. F., & Kooij, J. J. S (2019). Seasonal Variations in the Severity of ADHD Symptoms in the Dutch General Population. Journal of Attention Disorders, 23(9), 924-930.
Vries Y. A. de, Al-Hamzawi ,A., Alonso, J., Borges, G., Bruffaerts, R., Bunting, B., Have, M. ten . . . Jonge, P. de (2019). Childhood generalized specific phobia as an early marker of internalizing psychopathology across the lifespan: results from the World Mental Health Surveys. BMC Medicine, 17, 101. doi:10.1186/s12916-019-1328-3
2018
Bos, E. H., Have, M. ten, Dorsselaer, S. van, Jeronimus, B. F., Graaf, R. de & Jonge, P. de. (2018). Functioning before and after a major depressive episode: pre-existing vulnerability or scar? A prospective three-wave population-based study. Psychological Medicine, 14, 2264-2272.
Degenhardt, L., Saha, S., Lim, C., Aguilar-Gaxiola, S., Al-Hamzawi, A., Alonso, J., Andrade, L., Bromet, E., Bruffaerts, R., Caldas-de-Almeida, J., de Girolamo, G., Florescu, S., Gureje, O., Haro, J.M., Karam, E., Kovess-Masfety, V., Lee, S., Lépine, J.-P., Makanjuola, V., Medina-Mora, M.E., Mneimneh, Z., Navarro-Mateu, F., Piazza, M., Posada-Villa, J., Sampson, N., Scott, K., Stagnaro, J., ten Have, M., Kendler, K., Kessler, R. & McGrath, J. (2018). The associations between psychotic experiences, and substance use and substance use disorders: Findings from the World Health Organisation World Mental Health Surveys. Addiction, 113(5), 924-934.
Eck van der Sluijs, J. van, Have, M. ten, Rijnders, C., Marwijk, H.W.J. van, Graaf, R. de & Feltz-Cornelis, C. van der. (2018). Predictors of persistent Medically Unexplained physical Symptoms: findings from a general population study. Frontiers in Psychiatry, 9(613), doi: 10.3389/fpsyt.2018.00613.
Ditzhuijzen J van, Have M ten, Graaf R de, Nijnatten CHCJ van, Vollebergh WAM. Long-term incidence and recurrence of common mental disorders after abortion. A Dutch prospective cohort study. Journal of Psychiatric Research 2018: 102; 132-135.
Guloksuz S, Rutten BPF, Pries LK, Have M ten, Graaf R de, Dorsselaer S van, Klingenberg B, Os J van, Ioannidis JPA for the European Network of National Schizophrenia Networks Studying Gene-Environment Interactions Work Package 6 (EU-GEI WP6) Group. The Complexities of Evaluating the Exposome in Psychiatry: A Data-Driven Illustration of Challenges and Some Propositions for Amendments. Schizophrenia Bulletin 2018; 44: 1175-1179.
Have M ten, Graaf R de, Dorsselaer S van, Tuithof M, Kleinjan M, Penninx BWJH. Recurrence and chronicity of major depressive disorder and their risk indicators in a population cohort. Acta Psychiatrica Scandinavica 2018; 137: 503-515.
Heer EW de, Have M ten, Marwijk HWJ van, Dekker J, Graaf R de, Beekman ATF, Feltz-Cornelis CM van der. Pain as a risk factor for common mental disorders. Results from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2: a longitudinal, population based study. Pain 2018; 159: 712-718.
Juurlink TT, Have M ten, Lamers F, Marle HJF van, Anema JR, Graaf R de, Beekman ATF. Borderline personality disorder symptoms and work performance: a population-based survey. BMC Psychiatry 2018; 18: 202.
Pries LK, Guloksuz S, Have M ten, Graaf R de, Dorsselaer S van, Gunther N, Rauschenberg C, Reininghaus U, Radhakrishnan R, Bak M, Rutten BPF, Os J van. Evidence that environmental and familial risks for psychosis additively impact a multidimensional subthreshold psychosis syndrome. Schizofrenia Bulletin 2018; 44: 710-719.
Schopman S, Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de, Batelaan N. Limited functioning after remission of an anxiety disorder as a trait effect versus a scar- effect: results of a longitudinal general population study. Journal of Clinical Psychiatry 2018; 79 (3). doi: 10.4088/JCP.16m11256.
Tuithof M, Have M ten, Dorsselaer S van, Kleinjan M, Beekman ATF, Graaf R de. Course of subthreshold depression into a depressive disorder and its risk factors. Journal of Affective Disorders 2018; 241: 206-215.
Vogel SWN, Have M ten, Bijlenga D, Graaf R de, Beekman ATF, Kooij JJS. Distribution of ADHD symptoms, and associated comorbidity, exposure to risk factors and disability: Results from a general population study. Psychiatry Research 2018; 267: 256-265.
Wynchank D, Have M ten, Bijlenga D, Penninx BW, Beekman ATF, Lamers F, Graaf R de, Kooij S. The association between insomnia and sleep duration in adults with Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: results from a general population study. Journal of Clinical Sleep Medicine 2018; 14: 349-357.
2017
Boerema AM, Have M ten, Kleiboer A, Graaf R de, Nuijen J, Cuijpers P, Beekman ATF. Demographic and need factors of early, delayed and no mental health care use in major depression: a prospective study. BMC Psychiatry 2017; 17: 367 (1-10).
Ditzhuijzen J van, Have M ten, Graaf R de, Lugtig P, Nijnatten CHCJ van, Vollebergh WAM. Incidence and recurrence of common mental disorders after abortion: Results from a prospective cohort study. Journal of Psychiatric Research 2017; 84: 200-206.
Ditzhuijzen J van, Have M ten, Graaf R de, Nijnatten CHCJ van, Vollebergh WAM. Correlates of common mental disorders among Dutch women who have had an abortion: a longitudinal cohort study. Perspectives on Sexual and Reproductive Health 2017; 49: 123-131.
Have M ten, Penninx BWJH, Tuithof M, Dorsselaer S van, Kleinjan M, Spijker J, Graaf R de. Duration of major and minor depressive episodes and associated risk indicators in a psychiatric epidemiological cohort study of the general population. Acta Psychiatrica Scandinavica 2017; 1-13. DOI: 10.1111/acps.12753.
Heer EW de, Have M ten, Marwijk HWJ van, Dekker J, Graaf R de, Feltz-Cornelis CM van der. Risk of suicidal behaviour in subjects with pain. A population based longitudinal cohort study. Journal of Psychosomatic Research 2017; 97: 143.
Honings S, Drukker M, ten Have M, de Graaf R, van Dorsselaer S, van Os J. The interplay of psychosis and victimisation across the life course: a prospective study in the general population. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology 2017; 52: 1363-1374.
Schopman S, Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de, Batelaan N. Limited functioning after remission of an anxiety disorder: trait- and/or scar- effect? Journal of Clinical Psychiatry 2017 (August).
Schotanus-Dijkstra M, Have M ten, Lamers SMA, Graaf R de, Bohlmeijer ET. The longitudinal relationship between flourishing mental health and incident mood, anxiety and substance use disorders. The European Journal of Public Health 2017; 27: 563-568.
Tuithof M, Have M ten, Beekman ATF, Dorsselaer S van, Kleinjan M, Schaufeli W, Graaf R de. The interplay between emotional exhaustion, common mental disorders, functioning and health care use in the working population. Journal of Psychosomatic Research 2017; 100: 8-14.
2016
Biesheuvel-Leliefeld KEM, Kok GD, Bockting CLH, Graaf R de, Have M ten, Horst HE van der, Schaik A van, Marwijk HWJ van, Smit F. Non-fatal disease burden of subgroups of depressive disorder: a population-based epidemiological study. BMC Psychiatry. 2016. May 12;16:139. doi 10.1186/s12888-016-0843-4.
Van Eck van der Sluijs J, Have M ten, Rijnders CA, Marwijk HWJ van, Graaf R de, Feltz-Cornelis CM van der. Mental health care use in medically unexplained and explained physical symptoms: findings from a general population study. Neuropsychiatric Disease and Treatment 2016; 12: 2063-2072.
Guloksuz S, Nierop M van, Bak M, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Gunther N, Lieb R, Winkel R van, Wittchen H-U, Os J van. Replication in two general population cohort studies that exposure to environmental factors increases connectivity between symptom domains. BMC Psychiatry 2016. Jul 8: 16, 223. doi 10.1186/s12888-016-0935-1.
Have M ten, Verheul R, Kaasenbrood A, Dorsselaer S van, Tuithof M, Kleinjan M, Graaf R de. Borderline Personality Disorder symptoms in the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2): prevalence, comorbidity, disability and service use. BMC Psychiatry 2016. Jul 19: 16: 249. doi 10.1186/s12888-016-0939-x.
Have M ten, Lamers F, Wardenaar K, Beekman A, Jonge P de, Dorsselaer S van, Tuithof M, Kleinjan M, Graaf R de. The identification of symptom-based subtypes of depression: a nationally representative cohort study. Journal of Affective Disorders 2016; 190: 395-406.
Have M ten, Penninx BWJH, Dorsselaer S van, Tuithof M, Kleinjan M, Graaf R de. Insomnia among current and remitted common mental disorders and the association with role functioning: results from a general population study. Sleep Medicine 2016; 25: 34-41.
Honings S, Drukker M, Have M ten, Graaf R de, Dorsselaer S van, Os J van. Psychotic experiences and risk of violence perpetration and arrest in the general population: a prospective study. PLOS ONE. 2016. Jul 22: 11: e0159023. doi 10.1371/ journal.pone.0159023.
Honings S, Drukker M, Nierop M van, Winkel R van, Wittchen H-U, Lieb R, Have M ten, Graaf R de, Dorsselaer S van, Os J van. Psychotic experiences and incident suicidal ideation and behaviour: disentangling the longitudinal associations from connected psychopathology. Psychiatric Research 2016 ; 245 : 267-275.
Nierop M van, Bak M, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Genetic Risk and OUtcome of Psychosis (GROUP) Investigators, Winkel R van. The functional and clinical relevance of childhood trauma-related admixture of affective, anxious and psychosis symptoms. Acta Psychiatrica Scandinavica 2016; 133: 91-101.
Schat A, Noorden MS van, Noom MJ, Giltay EJ, Wee NJA van der, Graaf R de, Have M ten, Vermeiren RRJM, Zitman FG. A cluster analysis of early onset in common anxiety disorders. Journal of Anxiety Disorders 2016; 44: 1-8.
Schotanus-Dijkstra M, Pieterse ME, Drossaert CHC, Westerhof GJ, Graaf R de, Have M ten, Walburg JA, Bohlmeijer ET. What factors are associated with flourishing? Results from a large representative national sample. Journal of Happiness Studies 2016; 17: 1351-1370.
Tuithof M, Have M ten, Brink W van den, Vollebergh W, Graaf R de. Treatment seeking for alcohol use disorders: Treatment gap or adequate self-selection? European Addiction Research 2016; 22: 277-285.
Vries S de, Have M ten, Dorsselaer S van, Wezep M van, Hermans T, Graaf R de. Local availability of green and blue space and prevalence of common mental disorders in the Netherlands. British Journal of Psychiatry Open 2016; 2: 366-372.
2015
Barbaglia G, Have M ten, Dorsselaer S van, Alonso J, Graaf R de. Negative socio-economic changes and mental disorders: a longitudinal study. Journal of Epidemiology and Community Health 2015; 69:55–62.
Barbaglia G, Have M ten, Dorsselaer S van, Alonso J, Vilagut G, Graaf R de. Low functional status as a predictor of incidence of emotional disorders in the general population. Quality of Life Research 2015; 24: 651-659.
Benschop A, Liebregts N, Pol P van der, Schaap R, Buisman R, Laar M van, Brink W van den, Graaf R de, Korf DJ. Reliability and validity of the Marijuana Motives Measure among young adult frequent cannabis users and associations with cannabis dependence. Addictive Behaviors 2015; 40: 91-95.
Ditzhuijzen J van, Have M ten, Graaf R de, Nijnatten CHCJ van, Vollebergh WAM. The impact of psychiatric history on womens’s pre- and postabortion experiences. Contraception 2015; 92: 246-253.
Van Eck van der Sluijs J, Have M ten, Rijnders C, Marwijk HWJ van, Graaf R de, Feltz-Cornelis C van der. Medically unexplained and explained physical symptoms in the general population: association with prevalent and incident mental disorders. Plos One 2015; 10(4); doi: 10.1371.
Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. Associations of work and health related characteristics with intention to continue working after the age of 65 years. European Journal of Public Health 2015; 25: 122-124.
Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. The association between type and number of adverse working conditions and mental health during a time of economic crisis (2010-2012). Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology 2015; 50: 899-907.
Liebregts N, Pol P van der, Laar M van, Graaf R de, Brink W van den, Korf DJ. The role of leisure and delinquency in frequent cannabis use and dependence trajectories among young adults. International Journal of Drug Policy 2015; 26: 143-152.
Liebregts N, Pol P van der, Graaf R de, Laar M van, Brink W van den, Korf DJ. Persistence and desistance in heavy cannabis use: the role of identity, agency and life events. Journal of Youth Studies 2015; 18: 617-633.
Nierop M van, Viechtbauer W, Gunther N, Zelst C van, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Bak M, GROUP investigators, Winkel R van. Childhood trauma is associated with a specific admixture of affective, anxiety, and psychosis symptoms cutting across traditional diagnostic boundaries. Psychological Medicine 2015; 45: 1277-88.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Three-year course of cannabis dependence and prediction of persistence. European Addiction Research 2015; 21: 279-290.
Tuithof M, Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. Emotional disorders among informal caregivers in the general population: target groups for prevention. BMC Psychiatry. 2015; 15: 23.
Vermeulen-Smit E, Have M ten, Laar M van, Graaf R de. Clustering of health risk behaviours and the relationship with mental disorders. Journal of Affective Disorders 2015; 171: 111-119.
2014
Batelaan NM, Have M ten, Balkom AJ van, Tuithof M, Graaf R de. Anxiety disorders and onset of cardiovascular disease: the differential impact of panic, phobias and worry. Journal of Anxiety Disorders. 2014; 28: 252-258.
Gevonden MJ, Selten J-P, Myin-Germeys I, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Os J van, Veling W. Sexual minority status and psychotic symptoms: findings from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Studies (NEMESIS). Psychological Medicine . 2014; 44: 421-433.
Have M ten, Graaf R de, Weeghel J van, Dorsselaer S van. The association between common mental disorders and violence: to what extent is it influenced by prior victimization, negative life events and low levels of social support? Psychological Medicine 2014; 44: 1485-1498.
Nierop M van, Os J van, Gunther N, Zelst C van, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Bak M, Myin-Germeys I, Winkel R van. Does social defeat mediate the association between childhood trauma and psychosis? Evidence from the NEMESIS-2 Study. Acta Psychiatrica Scandinavica 2014; 129:467-76.
Nierop M van, Lataster T, Smeets F, Gunther N, Zelst C van, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Bak M, Myin-Germeys I, Viechtbauer W, Os J van, Winkel R van. Psychopathological mechanisms linking childhood traumatic experiences to risk of psychotic symptoms: analysis of a large, representative population-based sample. Schizophrenia Bulletin 2014; 40 Suppl 2; S123-S130.
Pol P van der, Liebregts N, Brunt T, Amsterdam J van, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Cross-sectional and prospective relation of cannabis potency, dosing and smoking behaviour with cannabis dependence: an ecological study. Addiction. 2014; 109: 1101-1109.
Rhebergen D, Steenstraten IM van der, Sunderland M, Graaf R de, Have M ten, Lamers F, Penninx BW, Andrews G. An examination of generalized anxiety disorder and dysthymic disorder by latent class analysis. Psychological Medicine. 2014; 44: 1701-1712.
Sandfort TGM, Graaf R de, Have M ten, Ransome Y, Schnabel P. Same-sex sexuality and psychiatric disorders in the second Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS-2). LGBT Health 2014; 1: 292-301.
Tuithof M, Have M ten, Brink W van den, Vollebergh W, Graaf R de. The relationship between excessive alcohol consumption and alcohol use disorders according to DSM-IV and DSM-5. Alcoholism: Clinical and Experimental Research. 2014; 38: 249-256.
Tuithof M, Have M ten, Brink W van den, Vollebergh W, Graaf R de. Alcohol consumption and symptoms as predictors for relapse of DSM-5 alcohol use disorder. Drug and Alcohol Dependence. 2014; 140: 85-91.
Vanwesenbeeck I, Have M ten, Graaf R de. Associations between common mental disorders and sexual dissatisfaction in the general population. British Journal of Psychiatry. 2014; 205: 151-157.
2013
Ditzhuijzen J van, Have M ten, Graaf R de, Nijnatten CHCJ van, Vollebergh WAM. Psychiatric history of women who have had an abortion. Journal of Psychiatric Research 2013; 47: 1737-1743.
Graaf R de, Have M ten, Tuithof M, Dorsselaer S van. First-incidence of DSM-IV mood, anxiety and substance use disorders and its determinants: results from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Journal of Affective Disorders 2013; 149: 100-107.
Graaf R de, Dorsselaer S van, Tuithof M, Have M ten. Sociodemographic and psychiatric predictors of attrition in a prospective psychiatric epidemiological study among the general population. Results of the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Comprehensive Psychiatry 2013; 54: 1131-1139.
Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. Prevalence and risk factors for first onset of suicidal behaviors in the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Journal of Affective Disorders. 2013; 147: 205-211.
Have M ten, Nuijen J, Beekman A, Graaf R de. Common mental disorder severity and its association with treatment contact and treatment intensity for mental health problems. Psychological Medicine 2013; 43: 2203-2215.
Have M ten, Graaf R de, Dorsselaer S van, Beekman A. Lifetime treatment contact and delay in treatment seeking after first onset of a mental disorder. Psychiatric Services 2013; 64: 981-989.
Liebregts N, Pol P van der, Laar M van, Graaf R de, Brink W van den, Korf DJ. The role of study and work in cannabis use and dependence trajectories among young adult frequent cannabis users. Frontiers in Psychiatry. 2013; 4 (article 85): 1-11.
Liebregts N, Pol P van der, Laar M van, Graaf R de, Brink W van den, Korf DJ. The role of parents, peers and partners in cannabis use and dependence trajectories among young adult frequent users. Contemporary Drug Problems. 2013; 40: 531-568.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Reliability and validity of the Severity of Dependence Scale for detecting cannabis dependence in frequent cannabis users. International Journal of Methods in Psychiatric Research 2013; 22: 138-143.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Have M ten, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Mental health differences between frequent cannabis users with and without cannabis dependence and the general population. Addiction. 2013; 108: 1459-69.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Validation of self-reported cannabis dose and potency: an ecological study. Addiction. 2013; 108: 1801-1808.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Predicting the transition from frequent cannabis use to dependence: a prospective study. Drug and Alcohol Dependence. 2013; 133: 352-359.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Facilitators and barriers in treatment seeking for cannabis dependence. Drug and Alcohol Dependence. 2013; 133: 776-780.
Tuithof M, Have M ten, Brink W van den, Vollebergh W, Graaf R de. Predicting persistency of DSM-5 alcohol use disorder and examining drinking patterns of recently remitted individuals: a prospective general population study. Addiction. 2013; 108: 2091-2099.
2012
Graaf R de, Have M ten, Gool C van, Dorsselaer S van. Prevalence of mental disorders, and trends from 1996 to 2009. Results from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology 2012; 47: 203-213.
Graaf R de, Tuithof M, Dorsselaer S van, Have M ten. Comparing the effects on work performance of mental and physical disorders. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology. 2012; 47: 1873-1883.
Nierop M van, Os J van, Gunther N, Myin-Germeys I, Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van, Bak M, Winkel R van. Phenotypically continuous with clinical psychosis, discontinuous in need for care: evidence for an extended psychosis phenotype. Schizophrenia Bulletin 2012; 38: 231-238.
Tuithof M, Have M ten, Brink W van den, Vollebergh W, Graaf R de. The role of conduct disorder in the association between ADHD and alcohol use (disorder). Results from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Drug and Alcohol Dependence 2012; 123: 115-121.
2011
Liebregts N, Benschop A, Pol P van der, Laar M van, Graaf R de, Brink W van den, Korf DJ. Cannabis dependence and peer selection in social networks of frequent users. Contemporary Drug Problems 2011; 38: 93-119.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. The Dutch Cannabis Dependence study (CanDep) on the course of frequent cannabis use and dependence: objectives, methods and sample characteristics. International Journal of Methods in Psychiatric Research 2011; 20: 169-181.
2010
Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van. The Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2): Design and methods. International Journal of Methods in Psychiatric Research 2010; 193: 125-141.
2019
Eck van der Sluijs, J. van (2019). Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de algemene bevolking: wat voorspelt een chronisch beloop? Tijdschrift voor Psychiatrie, 61, 581.
Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Tuithof, M., Kleinjan, M., & Penninx B. W. J. H. (2019). Terugval en chroniciteit van depressieve stoornis in de algemene bevolking; resultaten van NEMESIS-2. Tijdschrift voor Psychiatrie, 61, 22-31.
2018
Boerema, A. M., Have, M. L. ten, Kleiboer, A. M., Graaf, R. de, Nuyen, J., Cuijpers, W. J. M. J., & Beekman, A. T. F. (2018). Zorggebruik vooral bepaald door ernst van depressie: verschillen tussen vroege, afwachtende en niet-zorggebruikers. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 162, D2743.
2017
Ditzhuijzen J van, Have M ten, Graaf R de, Nijnatten CHCJ van, Vollebergh WAM. De psychische gezondheid van vrouwen die een abortus meemaken: Resultaten van een prospectief longitudinaal cohort onderzoek. Tijdschrift voor Seksuologie 2017; 41: 7-14.
2016
Tuithof M, Have M ten, Dorsselaer S van, Bransen E, Graaf R de. Risico-indicatoren van emotionele stoornissen bij mantelzorgers. Resultaten van NEMESIS-2. Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen 2016; 94: 73-80.
Speetjens P, Thielen F, Have M ten, Graaf R de, Smit F. Kindermishandeling: economische gevolgen op lange termijn. Tijdschrift voor Psychiatrie 2016, 58, 706-711.
2015
Have M ten, Weeghel J van, Dorsselaer S van, Tuithof M, Graaf R de. Houding van de algemene bevolking ten opzichte van (ex-)psychiatrische patiënten; resultaten van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Tijdschrift voor Psychiatrie. In druk.
Pol P van der, Liebregts N, Graaf R de, Korf DJ, Brink W van den, Laar M van. Wel of geen hulp zoeken voor cannabisafhankelijkheid. Tijdschrift voor Verslaving. 2015; 11: 103-115.
2014
Nierop M van. Psychopathologische mechanismen van jeugdtrauma (Rubriek: Nederlands-Vlaams toponderzoek). Tijdschrift voor Psychiatrie 2014; 56: 477.
Tuithof, Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. Prevalentie, persistentie en gevolgen van ADHD in de Nederlandse volwassen bevolking. Tijdschrift voor Psychiatrie 2014; 56: 10-19.
Vanwesenbeeck I. De associatie tussen psychiatrische aandoeningen en seksuele tevredenheid (Rubriek: Nederlands-Vlaams toponderzoek). Tijdschrift voor Psychiatrie 2014; 56: 546-547.
Vanwesenbeeck I. [Nieuws] Psychische aandoeningen en seksuele tevredenheid. Tijdschrift voor Seksuologie 2014; 38: 126.
2013
Graaf R de, Tuithof M, Dorsselaer S van, Have M ten. Verzuim door psychische en somatische aandoeningen bij werkenden. Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken 2013; 29; 322-337.
2012
Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van. Opzet van de bevolkingsstudie NEMESIS-2: Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2. Tijdschrift voor Psychiatrie 2012; 54: 17-26.
Graaf R de, Have M ten, Gool C van, Dorsselaer S van. Prevalentie van psychische aandoeningen, en trends van 1996 tot 2009. Resultaten van NEMESIS-2. Tijdschrift voor Psychiatrie 2012; 54: 27-38.
2017
Veerbeek M, Have M ten, Dorsselaer S, Willemse B. Omvang, ontwikkeling en kenmerken van alcoholgebruik en alcoholstoornis bij 55-70 jarigen. In: Alcoholgebruik onder 55-plussers. Veerbeek M, Heijkants C, Willemse B (eds.). Utrecht, Trimbos-instituut, 2017, pp. 15-28
2016
Ditzhuijzen J van, Nijnatten C van, Have M ten, Graaf R de, Vollebergh W. Abortus en psychische gezondheid. Een longitudinale cohortstudie naar de psychische gezondheid van vrouwen die een abortus meemaken. Utrecht, Universiteit Utrecht, 2016.
Nuijen J, Dorsselaer S van, Dekker N, Ehrlich E, Graaf R de, Have M ten. De ervaren belasting van naasten van personen met verslavingsproblemen: een verkennend onderzoek. Utrecht, Trimbos-instituut, 2016.
2015
Graaf R de, Dorsselaer S van, Tuithof M, Have M ten. Sociodemographic and psychiatric predictors of attrition in the third wave of the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2). Utrecht, Trimbos-instituut, 2015.
Have M ten, Dorsselaer S van, Tuithof M, Graaf R de. Veldwerk en methode van de derde meting van de studie NEMESIS-2. Utrecht, Trimbos-instituut, 2015.
2014
Nuijen J, Have M ten, Tuithof M, Dorsselaer S van, Bon-Martens M van, Graaf R de. Geen gebruik van professionele zorg bij stemming- en angststoornissen: zorgelijk of niet? Resultaten van de 'Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2' (NEMESIS-2). Trendrapportage GGZ, Themarapport. Utrecht, Trimbos-instituut, 2014.
2013
Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van. De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking. NEMESIS-2. In: Handboek Sociale psychiatrie. Feltz-Cornelis C van der, Mulder N (eds). Utrecht: De Tijdstroom, 2013, pp 27-39.
2012
Graaf R de, Have M ten, Tuithof M, Dorsselaer S van. Incidentie van psychische aandoeningen. Opzet en eerste resultaten van de tweede meting van de studie NEMESIS-2. Utrecht, Trimbos-instituut, 2012.
Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. Tijd tussen ontstaan van een psychische aandoening en eerste zorgcontact. Resultaten van de 'Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2' (NEMESIS-2). Utrecht, Trimbos-instituut, 2012.
Have M ten, Nuijen J. Graaf R de. Ernst van de psychische aandoening als voorspeller van de aard en intensiteit vam zorggebruik. Resultaten van de 'Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2' (NEMESIS-2). In: Trendrapportage GGZ 2012. Deel 2B Toegang en zorggebruik. Utrecht, Trimbos-instituut, 2012.
Verhagen P, Braam A, Chafekar-Stynenbosch P, Spijker J, Graaf R de. Geloven gezond? In: Handboek Psychiatrie, religie en spiritualiteit. Verhagen P, Megen HJGM van (Eds). Utrecht: De Tijdstroom, 2012, pp 381-398.
2011
Graaf R de, Tuithof M, Dorsselaer S van, Have M ten. Verzuim door psychische en somatische aandoeningen bij werkenden. Resultaten van NEMESIS-2. Utrecht, Trimbos-instituut, 2011.
Have M ten, Dorsselaer S van., Tuithof, M., Graaf R de. Nieuwe gegevens over suïcidaliteit in de bevolking. Resultaten van NEMESIS-2. Utrecht, Trimbos-instituut, 2011.
2010
Graaf R de, Have M ten, Dorsselaer S van. De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking. NEMESIS-2: Opzet en eerste resultaten. Utrecht: Trimbos-instituut, 2010.
Tuithof M, Have M ten, Dorsselaer S van, Graaf R de. ADHD, gedragsstoornissen en antisociale persoonlijkheidsstoornis. Vóórkomen en gevolgen in de algemene bevolking: resultaten van NEMESIS-2. Utrecht, Trimbos-instituut, 2010.