Harm reduction bij drugsverslaving

Aandacht voor harm reduction bij drugsgebruik is belangrijk voor zowel uw cliënt of patiënt als voor uw medewerkers. In Nederland is harm reduction een vast onderdeel van het drugsbeleid.

Vragen?

featured_image
Anouk de Gee
Projectleider KOPP/KOV Mentale gezondheid & Preventie
Bel: +31 (0)30 - 2959(362)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(362)

Beperken gezondheidsschade bij drugsgebruik

Bij harm reduction ligt de nadruk op het beperken van de gezondheidsschade bij drugsgebruik. De belangrijkste onderdelen van het Nederlandse beleid voor harm reduction zijn:

  • opiaatonderhoudsprogramma’s;
  • laagdrempelige voorzieningen (zoals gebruiksruimten);
  • interventies om infectieziekten te voorkomen.

Vanwege het risico op besmetting krijgen gebruikers informatie over aandoeningen die overdraagbaar zijn door bloed (BOA) of door seksueel contact (soa). Ook kunnen zij gebruikmaken van materialen om besmetting te voorkomen (bijvoorbeeld schone naalden of condooms).

Positieve effecten harm reduction

De gezondheid van harddruggebruikers in Nederland is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw verbeterd door aandacht voor harm reduction. Het aantal drugsgerelateerde doden is relatief laag. De incidentie van infectieziekten binnen deze groep is afgenomen.

Harm reduction blijvend in ontwikkeling

De organisatie van harm reduction is nooit af. Beleid verandert en de doelgroep ook. Het aanbod aan harm reduction voorzieningen voor drugsgebruikers moet daarop aansluiten.

Zo is er in de praktijk een toename van polydrugsgebruik (met name cocaïne, alcohol, speed en GHB). Harddrugsgebruikers die eerst dakloos waren, verblijven nu veelal in hostels of andere voorzieningen. Daar mogen zij vaak op de kamer gebruiken. Hierdoor zijn er minder drugsgebruiksruimten nodig, maar meer kennis en vaardigheden bij medewerkers van deze woonvoorzieningen.

Deskundigheid bevorderen met E-learning Infectieziekten in de GGz

Werkt u in de GGz met cliënten met een verhoogd risico op infectieziekten door drugsgebruik? En wilt u weten hoe het risico op overdracht en besmetting van infectieziekten het kleinst is? Volg dan de e-learning Infectieziekten in de GGz. Het Trimbos-instituut ontwikkelde deze online cursus samen met de GGz-Ecademy.

Advies nodig?

Wilt u ondersteuning op het gebied van harm reduction? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Nederlands Harm Reduction Congres

Elk jaar organiseert het Trimbos-instituut het Nederlands Harm Reduction Congres. Het congres biedt een platform voor uitwisseling van ervaring, kennis en recent praktijkrelevant onderzoek op het gebied van harm reduction in Nederland en faciliteert het (formeren van) netwerken rondom dit thema.
Meer informatie