Lachgas

Het gebruik van lachgas brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en kan overlast veroorzaken. Een verbod op lachgas helpt de beschikbaarheid en daarmee het gebruik terug te dringen. Het is echter belangrijk om daarnaast ook in te zetten op goede voorlichting en preventie.

Meer informatie

Desirée  Spronk

Stuur een bericht aan contactpersoon Desirée Spronk of bel +31 (0)30 - 2959(244)

Drugs Infolijn

Heb je vragen over het gebruik van lachgas? Neem dan contact op met de Drugs infolijn: 0900-1995 (10 ct/min) of ga naar drugsinfo.nl

Factsheet lachgas: de belangrijkste feiten bij elkaar

Wat zijn de risico's van lachgas? Neemt het gebruik toe? En wat is er veranderd sinds lachgas onder de Warenwet valt in plaats van de Geneesmiddelenwet? 

Deze factsheet helpt iedereen verder die meer wil weten over lachgas en de preventie van het gebruik ervan. 

Download gratis in de webwinkel

Handreiking lachgas: van zorgen naar acties

Lachgas vormt voor gemeenten, preventieprofessionals en handhavers een uitdaging. Zowel in het beperken van de beschikbaarheid van het middel, de aanpak van overlast door gebruik en verkoop, als in het bereiken van gebruikers met preventie en hulp. Deze handreiking biedt
een overzicht van mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan.

Naar de handreiking

Feiten en cijfers

Het percentage volwassen Nederlanders dat lachgas heeft gebuikt in de afgelopen maand, het afgelopen jaar en ooit in het leven:

  • In 2019 heeft 7,6% van de Nederlandse volwassenen ooit lachgas gebruikt en 3,2% deed dit in het afgelopen jaar. Onder 20-24-jarigen was dit laatste-jaar-gebruik vele malen hoger (17,5%).
  • Ongeveer 10% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft in 2019 wel eens lachgas geprobeerd (in 2015 was dat nog 7,8%).
  • Tussen 2015 en 2017 is het ooit-gebruik van lachgas onder studenten van het MBO en HBO fors toegenomen van 19,8% in 2015 naar 28,7% in 2017. In 2019 was dit 30%.
  • Het ooit-gebruik van lachgas is het hoogst onder uitgaanders vanaf 18 jaar, zoals die online zijn geworven in het kader van het Grote Uitgaansonderzoek 2020. 58% van die respondenten had ervaring met lachgas en 35% gebruikte het middel in de voorgaande maand.
  • Bij het NVIC worden in 2019 in totaal 128 informatieverzoeken gedaan bij vermoedelijke intoxicaties met lachgas. Er werd informatieopgevraagd voor acute klachten. In 2020 bleef het aantal meldingen stijgen: tot en met augustus zijn er 102 gevallen van lachgas intoxicaties gemeld. In 70% van deze gevallen in 2020 is lachgas in grote hoeveelheid gebruikt, in 52% van de gevallen werd lachgas uit een tank gebruikt en in 49% van de gevallen was er sprake van neurologische problemen.
  • In de MDI bleef het aantal gezondheidsincidenten met lachgas in 2019 beperkt (2%), maar er is wel sprake van een verdubbeling in één jaar tijd. Een vijfde van alle patiënten met een lachgas-intoxicatie was minderjarig.

Meer feiten en cijfers over lachgas:

Nationale Drug Monitor

Info voor niet-gebruikers

Drugsinfo.nl geeft antwoord op alle denkbare vragen over lachgas. Van wat het doet tot de risico's.

Ga naar drugsinfo.nl

Info voor uitgaanders

Info voor ouders

Nieuws

Meeste drugsincidenten xtc-gerelateerd en meer lachgas incidenten
18 december 2020 - In 2019 waren net als in voorgaande jaren de meeste drugsincidenten bij EHBO-posten xtc-gerelateerd. Het aandeel..
Kennisupdate lachgas en nieuwe handreiking gemeenten
18 december 2020 - ..

Meer nieuws over dit onderwerp

Blogs

Lachgasproblematiek los je niet op met een postercampagne
26 oktober 2020 - Zet meer in op voorlichting en campagnes, hoort collega Laura Nijkamp regelmatig als het gaat om de aanpak van..
Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik?
28 augustus 2019 - Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik? Deze vraag krijgen we regelmatig van journalisten. Drugsdeskundige..

Meer blogs over dit onderwerp

In de media

NPO Radio1: Reclame-campagne tegen lachgasgebruik achter het stuur
19 november 2020, Laura Nijkamp over de risico's van lachgas
Twee jonge twintigers uit Twente verlamd door lachgas
23 augustus 2019, Drugsdeskundige Leonie Kamps reageert op het feit dat twee 20-ers een dwarslaesie opliepen na gebruik van lachgas.

Meer berichten over dit onderwerp

Niets missen over lachgas?

Meld u aan voor onze nieuwsflitsen en ontvang ongeveer 1x per twee weken de laatste inzichten rond drugs, alcohol, tabak en psychische gezondheid.

Bekijk de online zomersessie 'Lachgas: hoe bereik je de gebruiker' 

Lachgasgebruik brengt op gemeentelijk niveau de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe beperk je de beschikbaarheid? En hoe bereik je gebruikers met oog voor cultuur en omgeving? Collega Laura Nijkamp, Daniëlle Ketelaars (Novadic-Kentron) en Ricardo Danning (Jongerenwerk op Zuid) praten u bij.

Wat is lachgas en wat doet het Trimbos-instituut op dit thema? (Laura Nijkamp)

Handhavers in gesprek met lachgasgebruikers: informeren & communiceren. (Daniëlle Ketelaars)

Jongerenwerk en lachgasgebruik: hoe bereik je gebruikers en welke rol spelen cultuur en achtergrond hierin? (Ricardo Danning)