Feiten en cijfers infectieziekten en harm reduction

Infectieziekten komen onder drugsgebruikers veel vaker voor dan in de algemene bevolking. Chronische hepatitis B en C treft 0,2 tot 0,3 procent van de algemene bevolking.

Hepatitis C (HCV)

Accurate cijfers over infectieziekten onder drugsgebruikers zijn niet te geven, omdat testen en eenduidige registratie van testuitslagen geen gemeengoed zijn.

Schattingen uit verschillende onderzoeken binnen verschillende groepen van drugsgebruikers lopen uiteen van 6 procent tot boven de 90 procent. Exacte aantallen zijn niet bekend, omdat actief testen op en registratie van HCV lang niet altijd plaatsvindt. Tussen het moment van besmetting en het verschijnen van de kenmerken van de ziekte kan wel veertig jaar zitten. Zonder actief testbeleid komt een acute of chronische besmetting niet snel aan het licht.

Kosteneffectieve tests

Testen van drugsgebruikers is kosteneffectief: bij elke 1,6 testen blijkt de gebruiker hepatitis C te hebben. Dat is veel hoger dan in andere risicogroepen.

Harm reduction drugsgebruikers

De beschikbaarheid van harm reduction voorzieningen draagt bij aan het terugdringen van het risico op infectieziekten bij drugsverslaafden. In 2013 telde Nederland:

  • 82 locaties waar opiaatverslaafden terecht kunnen voor een behandeling met methadon*.
  • 18 locaties waar opiaatverslaafden terecht kunnen voor een behandeling met medische heroïne*.
  • 31 drugs- en 20 alcoholgebruiksruimten (op 14 locaties zijn beide vormen van gebruiksruimte aanwezig).

* Op 10 van deze locaties vindt zowel de behandeling met alleen methadon als de behandeling met medische heroïne in combinatie met methadon plaats.