KOPP/KOV-ondersteuning tijdens coronacrisis

Voor kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen, voorheen KOPP/KVO-kinderen) is er opeens veel veranderd. De scholen zijn een tijd lang dicht geweest en veel face-to-face ondersteuning is weggevallen vanwege het nieuwe coronavirus (COVID-19). Voor deze kinderen en hun ouders kan het best een uitdaging zijn om nu meer tijd met elkaar thuis door te brengen.

Om deze uitzonderlijke periode zo goed mogelijk door te komen bieden het Trimbos-instituut en het Landelijk Platform KOPP/KOV tips en handvatten voor ouders, KOPP-kinderen, naasten en professionals.

Op deze pagina

Betere basis e-health interventies stoppen met roken nodig

Voor professionals: gezinnen op afstand ondersteunen

Professionals in het hele sociale en zorgdomein, van preventie tot behandeling en van onderwijs, welzijn en jeugdhulp tot volwassenenzorg kunnen te maken hebben met KOPP/KOV-kinderen en/of hun ouders. Nu de corona-maatregels van kracht zijn ziet u de KOPP/KOV-kinderen en hun ouders minder of niet. Juist nu kan er door het vele thuiszitten en de aangepaste leefsituatie meer druk op de gezinsleden komen te liggen. Met deze tips en hulpbronnen kunt u als professional de kinderen en ouders op afstand de juiste ondersteuning bieden.

b6327fb5-95d5-4f29-b32f-fd26859d8416jpg&h=300&w=1670&v=1548434217

Voor ouders: omgaan met de nieuwe thuissituatie

Door de huidige corona-maatregelen brengen veel gezinnen het grootste deel van de dag met elkaar thuis door. Voor ouders met psychische problemen (zoals ADHD, depressie of angst) of een verslaving (alcohol of drugs) kan dit een extra lastige uitdaging zijn. Uw psychische stoornis of verslavingsproblematiek kan worden versterkt, u heeft minder tijd voor uzelf en/of moet wennen aan de nieuwe thuissituatie. Begrijpelijk. Deze tips en hulpbronnen helpen u en uw gezin door deze moeilijke tijd heen. Deze tips en hulpbronnen zijn niet allemaal specifiek voor ouders met psychische problemen of een verslaving. Maar ook deze algemene tips en informatie kunnen voor u behulpzaam zijn.

We willen jullie in deze stressvolle Coronatijd graag een hart onder de riem steken. We zijn allemaal geconfronteerd met een werkelijkheid die iedereen behoorlijk onder druk kan zetten. Zeker in gezinnen. Kind(eren) zijn ineens de hele dag thuis en er is grote onzekerheid over hoe verder. Dat kan voor spanningen zorgen, wat weer van invloed kan zijn op je draagkracht. Wanneer de druk toeneemt en voor langere tijd aanhoudt, zoals nu gebeurt, is het begrijpelijk dat je misschien als ouder minder kan hebben, sneller geïrriteerd, boos of van slag bent. Ook kinderen kunnen wellicht lastiger, dwarser, angstiger of verdrietiger zijn dan normaal. Dat is normaal. Gelukkig hebben kinderen vaak veel veerkracht om flexibel met veranderende situaties om te gaan.

Vincent van Gogh Preventieteam Zuid Nederland

Concrete tips en hulpbronnen

Warme woorden, hulpbronnen en concrete tips voor ouders in de wekelijkse nieuwsbrief van Arkin Jeugd Preventieteam Amsterdam.

We willen jullie meegeven dat het lezen van deze brieven helemaal niet verplicht is. We weten dat sommige van jullie overspoeld raken met informatie. Dus negeer deze brieven gerust als het te veel wordt.

Arkin Jeugd Preventieteam Amsterdam

Betere toegang tot hulp nodig voor kinderen van ouders met psychische problemen of verslaving

Voor naasten: helpende hand op afstand

Als naaste van een KOPP-kind kunt u een zeer belangrijke rol vervullen voor het kind. Een naaste kan een familielid, buurvrouw, leerkracht, een ouder van een vriendje, voetbaltrainer, vrienden of vriendinnen zijn. Vanwege de corona-maatregelen ziet u de kinderen en ouders minder of niet. Toch kunt u ook op afstand iets voor hen betekenen. Juist nu. Want de 'nieuwe' thuissituatie kan extra stressvol zijn voor KOPP/KOV-kinderen en hun ouders. Op de website Maak het verschil voor een kind staan tips en informatie voor iedereen die regelmatig te maken heeft met kinderen en jongeren (0-23 jaar) en op een laagdrempelige manier een luisterend oor wil bieden.

Leerkrachten (onderwijsprofessionals) kunnen ook nuttige informatie en tips vinden onder de rubriek 'Voor professionals'.

Interventie | Grip op je dip: hulp voor jongeren die somber zijn

Voor KOPP/KOV-kinderen en jongeren: zo blijft het fijn thuis

Als je vader of moeder psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk en maak je je zorgen. En nu zitten jullie ook nog eens heel veel thuis met elkaar in deze coronatijd. Je kan tijdelijk niet naar vriendjes, de sportclub of naar school. Deze weken is je vader of moeder misschien wat sneller boos of geïrriteerd. Of misschien ben jij of één van je ouders wel heel bang of verdrietig. Allemaal heel naar. Daarom geven we je tips over hoe je het thuis toch wat fijner kunt maken voor jezelf en vertellen we bij wie je terecht kunt met vragen of voor hulp.

Filmpjes voor jong en oud: elke week nieuwe filmpjes

Kinderen van 4-8 jaar: reeks filmpjes van het KOPP/KOV-programma 'PIEP zei de muis' (Arkin Jeugd Preventieteam Amsterdam). Bekijk alle filmpjes

 

Kinderen van 4-8 jaar: reeks filmpjes van het KOPP/KOV-programma 'PIEP zei de muis' (Impluz). Er worden twee boeken voorgelezen: Boer Boris en de eieren en Woeste Willem. Ook vertelt Piep over het missen van zijn oma. Bekijk alle filmpjes

 

Kinderen van 4-8 jaar: reeks filmpjes van het KOPP/KOV-programma 'PIEP zei de muis' (Indebuurt033 Amersfoort). Bekijk alle filmpjes

 

Kinderen van 8-12 jaar: reeks filmpjes van Otje (Impluz). Hierin wordt gepraat over gevoelens, stress, angst, spanning of als het gewoon even tegen zit. En vooral: hoe ga je er wel en niet handig mee om? Bekijk alle filmpjes

 

Kinderen 8-12: reeks filmpjes van De Co & Ronnyshow (Indebuurt033 Amersfoort). Bekijk alle filmpjes

 

Kinderen van 8-12 jaar: reeks filmpjes van de Doepraat-groep (Arkin Jeugd Preventieteam Amsterdam). Hier vertelt juf Whitney over angst en een hoofd als een ballon. Tip: het boek 'Mijn moeder kookt soep van tafelpoten' wordt in delen voorgelezen. Dit boek gaat over de elfjarige Fiep, die opgroeit met een moeder met een bipolaire stoornis. Bekijk alle filmpjes

 

12-16 jaar: reeks filmpjes van Time4U, voor jongeren die een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblematiek hebben (gehad). Bekijk alle filmpjes

 

Kinderen/jongeren van 12 jaar en ouder: reeks filmpjes met uitleg aan jongeren over ouders met bipolaire stoornis, psychoses, verslavingsproblemen, depressie of ouders die op een andere manier niet lekker in hun vel zitten. Bekijk alle filmpjes

 

Jongeren & ouders: dochter Nikki en moeder Karin vertellen hoe het er aan toe gaat nu ze thuiszitten tijdens de coronacrisis. Op de Facebookpagina Deliefstemama geeft Karin updates over hoe het nu met haar gaat in de coronatijd.