Hulp voor drugsgebruikers en naasten

Veel organisaties bieden ook nu hulp aan mensen die drugs gebruiken en naasten die zich zorgen maken om het gebruik van iemand. Vaak wel in aangepaste vorm.

Drugs Infolijn

Mensen die drugs gebruiken en daar vragen over hebben, kunnen terecht bij de drugs Infolijn: drugsinfo.nl. Voor een persoonlijk advies of gesprek zijn medewerkers tijdens kantooruren bereikbaar via 0900-1995 (10 ct/min). Via drugsinfo.nl is het ook mogelijk om te chatten met medewerkers van de infolijn en instellingen voor verslavingszorg. Dat kan op werkdagen tussen 9:00 - 17:00 uur.

De infolijn, drugsinfo.nl en de chat zijn ook bedoeld voor naasten van mensen die drugs gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze vragen hebben over drugsgebruik door de veranderde thuissituatie. Ook professionals kunnen met hun vragen bij drugsinfo.nl en de infolijn terecht.

Drugs & Uitgaan en fake nieuws

Op de website Drugs & Uitgaan staat informatie over drugsgebruik in relatie tot het nieuwe coronavirus.
Zo zorgt de uitbraak van het coronavirus wereldwijd voor complottheorieën en fake nieuws, die zich via sociale media verspreiden. Mensen delen vaak met de beste bedoelingen dit soort adviezen. Je krijgt het van vrienden toegestuurd en het lijkt vaak alsof een expert of universiteit dit advies geeft.

Niet alleen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontkracht allerlei geruchten en broodje aap verhalen, maar ook wij vinden het belangrijk om dit te doen. Daarom hebben we op het gebied van drugs een aantal fake news berichten op een rijtje gezet zodat je weet wat klopt en wat klinkklare nonsens is. Ook worden hier fake nieuwsberichten rondom corona en drugs(gebruik) onder de loep genomen. Wat is waar en wat niet? Check het op drugsenuitgaan.

Op de site van Unity zijn praktische harm reduction tips over het nieuwe coronavirus en drugsgebruik te vinden.

Instellingen voor verslavingszorg

Voor nieuwe en bestaande cliënten met drugsproblematiek hebben de meeste instellingen voor verslavingszorg hun aanbod vanwege de coronamaatregelen aangepast.

Hieronder vindt u een zo volledig en actueel mogelijk overzicht.