Coronavirus, alcohol, roken, drugs en mentale gezondheid

Het oronavirus kan zorgen voor angst, spanningen en somberheid. Hierdoor is er een risico op toename van alcoholgebruik en het ontwikkelen van alcoholproblemen. Mensen die roken worden vaak zieker als ze COVID-19 krijgen dan niet-rokers. Dit dossier bevat informatie over het coronavirus in relatie tot mentale gezondheid, roken, alcohol en drugs.

6dabf1bc-257c-4e22-b8b5-0137c2ca7a03png&h=&w=170&v=1564756782

Waarschuwing voor online gokken

Online gokken kan verleidelijk zijn nu door de coronamaatregelen speelhallen en casino's (gedeeltelijk) zijn gesloten. Maar er kleven grote risico's aan en is bovendien - nog steeds - verboden.

Lees verder op Loketkansspel.nl (voorheen gokkeninfo.nl)

Nieuws

Blogs

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.

Publieksinformatie

Door het nieuwe coronavirus zitten veel mensen met vragen. Ook vragen die gerelateerd zijn aan middelengebruik en mentale gezondheid.

Via onze infolijnen voor alcohol, roken en drugs beantwoorden we deze vragen: 0900-1995 (10 ct/min). Liever chatten? Ga naar onze info-websites.

Voor rokers is het coronavirus extra gevaarlijk. Rokers die willen stoppen, ondersteunen we op Ikstopnu.nl

Informatie over middelengebruik (en het coronavirus):

Informatie en zelfhulp over mentale gezondheid:

Hulp bij het stoppen met roken:

Informatie voor gebruikers van drugs:

Corona-gerelateerde onderzoeken

Vanuit het Trimbos-instituut willen wij zo goed mogelijk zicht krijgen op de  impact van de corona crisis op de  mentale gezondheid en middelengebruik. Omdat iedere groep zijn eigen problematiek, kenmerken en benaderwijze heeft, is het niet mogelijk om dat met 1 onderzoek te meten.

Wij hebben de afgelopen periode verschillende onderzoeken uitgevoerd en we blijven dit de komende tijd doen. De verschillende onderzoeken hebben we zoveel mogelijk gekoppeld en onderling op elkaar afgestemd zodat we via die gezamenlijke onderzoeken als Trimbos-instituut een zo volledig en doelgroepspecifiek mogelijk beeld kunnen schetsen.

Coronamonitors alcohol, drugs en tabak

Ook onze partnerinstellingen en andere (onderzoeks)instellingen voeren diverse monitors uit om zicht te krijgen op de invloed van de coronamaatregelen op het gebruik van alcohol, drugs en tabak. Ons Bureau van de Nationale Drugsmonitor (NDM) heeft een inventarisatie gemaakt van de (lopende) monitors en de resultaten. Dit overzicht wordt wekelijks geactualiseerd. Mist u iets in het overzicht? Laat het ons vooral weten.

featured_image
Laila Zaghdoudi
Communicatieadviseur
Bel: +31 (0)30 - 2959(382)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(382)