Jongeren (KOPP/KVO) trainingen

Jongeren die opgroeien met een ouder met psychische of verslavingsproblemen hebben een grotere kans om op latere leeftijd zelf zulke problemen te krijgen. Als professional wilt u dat voorkomen. De trainingen van het Trimbos-instituut kunnen u daarbij ondersteunen.

Jongeren en KOPP/KVO trainingen

Ongeveer 577.000 Nederlandse kinderen onder de 18 jaar hebben een ouder met een psychische aandoening of verslaving. Deze kinderen lopen een aanzienlijk risico om zelf ook zulk soort problemen te krijgen. Als professional wilt u dat voorkomen. Bij het Trimbos-instituut ondersteunen wij professionals via het Landelijk Platform KOPP/KVO. Wij organiseren verschillende cursussen en trainingen over jongeren met ouders met een verslaving of psychische aandoening. Wilt u uw expertise vergroten op een ander onderwerp, bijvoorbeeld trainingen over drugs, alcohol of tabak? Bekijk dan het overzicht van ons complete aanbod.

Naar het trainingsoverzicht

 

Help, mijn kind gaat uit?

Samen met de GGD Amsterdam en GGD Gooi en Vechtstreek heeft het Trimbos-instituut een ouderavond over alcohol, ecstasy en gehoorschade ontwikkeld. Tijdens deze train de trainer bijeenkomst worden preventieprofessionals getraind voor de uitvoering van de ouderavond.
lees verder

Improving implementation practice | 9 februari 2018

Na het succes van 2017 met ruim 150 deelnemers, organiseren de VU, VUmc en het Trimbos-instituut voor de tweede maal een internationaal implementatie symposium. Dit jaar onder de titel: "Improving implementation practice: a one-day implementation science conference". De conferentie vindt plaats op vrijdag 9 februari in Amsterdam.
lees verder

KOPP/KVO | Piep zei de muis | Train de Trainer

Werkt u met kinderen van ouders die verslaafd zijn en/of psychische problemen hebben? De interventie ‘Piep zei de muis’ is gericht op het voorkomen dat kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar zelf ernstige psychische problemen ontwikkelen.
lees verder

KOPP/KVO | Piep zei de muis | voor AZC

Heeft u in uw werk bij een AZC te maken met kinderen van ouders die verslaafd zijn en/of psychische problemen hebben (in de leeftijd van 4-8 jaar)? Vraagt u zich af hoe u hen de juiste begeleiding kunt bieden?
lees verder

KOPP | Ouder-Baby interventie | Meerdaagse training

Hoe kunt u als hulpverlener de kwaliteit van de interactie verbeteren tussen depressieve ouders en hun baby?
lees verder

Signaleren en doorverwijzen problematisch gamen

Hoe herkent u problematisch gamen bij jongeren? Wat kunt u doen? En wanneer moet u doorverwijzen?
lees verder

Signaleren van depressieve klachten bij kinderen en jongeren

Wist u dat 1 op de 5 jongeren rondloopt met depressieve gevoelens? Als deze klachten tijdig worden herkend en de juiste hulp wordt aangereikt, is de kans op een echte depressie veel kleiner.
lees verder

Wiet-Check

De Wiet-Check is een kortdurende interventie met als doel het vergroten van de motivatie van jongeren om het gebruik van cannabis (hasj en wiet) te minderen of ermee te stoppen.
lees verder