Spicy Controller

Spicy Controller

Vincent van Alphen, projectcontroller van het Trimbos-instituut, bedacht deze vlammende Happy Drink. Met zijn heerlijke smaakpalet van zoet, zuur en pittig is de Spicy Controller super geschikt als aperitief, als drankje om de hele avond aan te nippen en zelfs als afzakkertje. Perfect voor zwoele zomeravonden.

Ingrediënten

  • 150 ml ananassap of dubbeldrank Ananas-Guave
  • 20 ml Amarettosiroop 
  • Flinke scheut citroensap 
  • 4- 6 druppels tabasco (naar smaak) of halve chilipeper
  • IJsblokjes of crushed ice

Glas: Longdrinkglas, kelkje of cocktailglas

Mengtechniek: roeren, builden of shaken

Garnituur: chilipeper of citroentje

Bereidingswijze

De spicy controller kun met verschillende technieken bereiden. Hieronder beschrijven we er drie.

Roeren

Vul het glas voor de helft met ijsblokjes of crushed Ice. Voeg het ananassap (of de dubbeldrank), de amarettosiroop, het citroensap en de druppels tabasco toe. Roer met een barlepel het geheel goed door elkaar. De citroen en druppels tabasco zijn een indicatie/richtlijn. Voeg naar eigen smaak minder of meer van het citroensap en tabasco.

Builden

Je kunt de Spicy Controller ook ‘bouwen’/builden zodat kleurnuances in het glas ontstaan. Begin met de amarettosiroop en schenk hierop voorzichtig het ananassap (of dubbeldrank) en het citroensap. Vul het glas op met ijs. Tot slot de tabasco toevoegen. Laat de gast zelf roeren om de volledige smaaksensatie te kunnen ervaren.

Shaken

En je kunt de spicy natuurlijk ook shaken. Snijd een halve chilipeper in ringetjes. Ga je voor hot, laat dan de pitjes zitten. Ga je voor mild, verwijder dan de pitjes. Doe de ringetjes samen met 3 ijsblokjes in een cocktailshaker. Voeg daarna de amarettosiroop, het ananassap en het citroensap toe. Zet het deksel op de shaker, doe je beste Tom Cruise imitatie en shake de boel 30 seconden flink door elkaar. Haal het dopje van de shaker en schenk de drank in de glazen. Maak een inkeping in het restant van de chilipeper en plaats deze op de rand van het glas.

Amarettosiroop vind je in de supermarkt bij de koffiesiropen. In speciale koffiewinkels kun je het ook kopen.

Tip

Varieer eens met het zuur. Gebruik iets minder citroen en in plaats daarvan voeg je een scheutje Sushi azijn toe: een sensationele smaaksensatie. In plaats van de Amarettosiroop kun je ook een andere notensiroop zoals hazelnootsiroop gebruiken.