Nieuws |

Zomersessies 2022: breid je kennis uit met workshops op gebied van alcohol- en drugspreventie

Zomer betekent niet voor iedereen vakantie; ga voor een zomer vol inspiratie, netwerken en kennisuitbreiding! Voor de thuisblijvers en doorwerkers zijn er weer de Trimbos Zomersessies. Spijker je kennis bij op het gebied van alcohol- en drugspreventie op bijzondere locaties, ideaal om te combineren met bijvoorbeeld een lekkere lunch of een toeristisch uitstapje.

Hieronder vind je de zomersessies van dit jaar. Veel trainingen hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

Wat staat er nou allemaal?! Schrijven in begrijpelijke taal

In samenwerking met Bureau Taal geeft het Trimbos-instituut je concrete regels en praktische tips om eenvoudiger te schrijven. Welke vragen stel je jezelf voor je gaat schrijven? Hoe schrijf je eenvoudig zonder de nuance te verliezen? En waarmee vervang je dat jargonwoord dat in elke tekst terugkomt? In deze zomersessie leer je hoe je een tekst maakt die voor iedereen te begrijpen is. Met begrijpelijke taal kan je immers mensen bereiken, wat weer helpt gezondheidsverschillen te verkleinen.

Wanneer: 25 augustus, 14:00 – 17:00

Waar: Bibliotheek Leidsche Rijn, Utrecht

> Meer info en inschrijven

Op werkbezoek in de haven van Rotterdam: hoe kan zorg en veiligheid verbonden worden in lokaal drugsbeleid?

Hoe zet je als bestuurder of beleidsambtenaar een lokaal drugsbeleid op? Samen met de gemeente Rotterdam (en het ministerie van VWS en VenJ) organiseren we deze zomersessie om in een bijzondere omgeving met elkaar kennis uit te wisselen, te discussiëren en inspiratie op te doen voor lokaal drugsbeleid. Tijdens het werkbezoek leren we over de drugsproblematiek en het drugsbeleid van de gemeente Rotterdam en maken we kennis met de dagelijkse praktijk van de havenpolitie om drugs te onderscheppen.

(deze training is vol)

Wanneer: 30 augustus, 10:30 – 15:30

Waar: Scheepvaart en transportcollege (STC), Rotterdam

> Meer info en inschrijven

Lachgas: de actualiteit & preventie van gebruik (achter het stuur)

In deze zomersessie wordt je bijgepraat over alle recente ontwikkelingen rondom lachgas. Wat zijn de gevolgen van lachgasgebruik in het verkeer en wat zijn de mogelijkheden voor preventie? Desirée Spronk gaat in op de werking en risico’s van lachgas. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en wat betekent dit voor preventie? Daarna deelt Gea-Marit Dekker de bevindingen van TeamAlert over lachgasgebruik van jongeren in het verkeer en hoe ze dit konden inzetten in een campagne.

Wanneer: 31 augustus, 15:00 – 17:00

Waar: Kantoor Team Alert, Utrecht

> Meer info en inschrijven

Hoogtepunten uit de Nationale Drug Monitor

De Nationale Drug Monitor (NDM) geeft informatie over alle relevante, actuele en feitelijke gegevens over het gebruik van drugs, alcohol en tabak in Nederland. Tijdens deze zomersessie wordt je door Frederiek Schutten en Ruben van Beek, auteurs van de NDM, bijgepraat over de hoogtepunten. Zij zijn echter ook benieuwd hoe jij als professional de NDM gebruikt; wat werkt goed, wat kan beter en welke informatie mis je misschien nog? Daarnaast wordt je uitgedaagd om informatie uit de NDM te halen en te interpreteren.

Wanneer: 15 september, 15:00 – 17:00

Waar: Kanaal 30, Utrecht

> Meer info en inschrijven

Bron: https://www.trimbos.nl/aanbod/academie/zomersessies/
Neeltje Vogels
Wetenschappelijk medewerker Alcohol
Bel: +31 (0)30 - 2971(136)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2971(136)