Nieuws |

Workshop online drugsmarkten: bedreiging of uitdaging?

Workshop online drugsmarkten: bedreiging of uitdaging?

De verkoop van drugs via internet groeit. Met het online reviewsysteem, het anoniem bestellen en bezorgen zijn er vooral voordelen voor gebruikers. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de drugs? Trimbos medewerker Daan van der Gouwe vertelt in een workshop op het Nationaal Congres Alcohol & Drugs 2016 wat iedereen moet weten over de verkoop van drugs via internet.

Daan van der Gouwe werkt als drugsonderzoeker bij het DIMS – Drugs Informatie & Monitoring Systeem. De afgelopen jaren zag hij de online handel in drugs toenemen. Vanuit een Europees netwerk (I-trend) was hij betrokken bij het onderzoek naar online drugshandel en het zogenoemde DarkNet. Zowel de vraag en het aanbod werden door de verschillende EU-onderzoekers in kaart gebracht, net als de prijs, kwaliteit en de verschillende marketingstrategieën.

Ondanks de korte levensduur van sites die regelmatig uit de lucht worden gehaald, spelen online handelaren steeds beter in op de wensen en behoeften van de consumenten. Die laatsten ervaren vooral voordelen: minder risico om opgelicht te worden, door het reviewsysteem zicht op de betrouwbaarheid van de verkoper en diens handelswaar, en bestellen vanuit een ‘veilige’ vertrouwde omgeving in plaats van op schimmige, riskante plekken op straat.

In de workshop geeft Van der Gouwe een gedetailleerde inleiding op de groeiende verkoop van drugs via internet. Wie zijn de kopers en verkopers? Waar, waarom en hoe koop je drugs online? Wat is er bekend over de kwaliteit en prijs van online gekochte drugs? En welke gevolgen heeft deze ontwikkeling voor beleidsmakers op landelijk en gemeentelijk niveau en voor werkers in de verslavingszorg? En: is dit een zorgelijke ontwikkeling of bieden online drugsmarkten juist ook veel meer mogelijkheden en kansen om te monitoren, gericht voor te lichten en in te zetten op harm reductie?

Het Nationaal Congres Alcohol & Drugs 2016 vindt plaats op 16 en 17 maart in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Het programma is volgende week definitief.

Meer informatie over het congres op de website http://congresalcoholendrugs.trimbos.nl/

Meer informatie

Daan van der Gouwe

Stuur een bericht aan contactpersoon Daan van der Gouwe
of bel +31 (0)30 – 2959(419)