Website om bezoeker Alzheimer te laten ervaren onderzocht

Website om bezoeker Alzheimer te laten ervaren onderzocht

De Alzheimer Experience laat kijkers vanuit verschillende perspectieven ervaren wat dementie is. Zowel zorgprofessionals als vrienden en familie leren hoe ze meer kunnen betekenen voor iemand die aan de ziekte lijdt.

Dementie ervaren vanuit verschillende perspectieven

De Alzheimer Experience is een film waarbij de kijker het leven van twee mensen met dementie volgt. De scènes laten verschillende kenmerken van dementie zien.

De kijker kiest zelf vanuit welk karakter hij de scenes van de film bekijkt: vanuit degene met dementie, de mantelzorger, de zorgverlener of andere mensen in de omgeving van degene met dementie. Een arts geeft na elke scene uitleg aan de kijker.

Impact op de kijker

Onderzoekers van het Trimbos-instituut onderzochten wat de impact is van de film op de kijkers. Daaruit blijkt dat de houding van kijkers richting mensen met dementie in positieve zin verandert. Ze gaan mensen met dementie meer als mens zien in plaats van als hun ziekte. Dit is een belangrijke eerste stap om tot persoonsgerichtere zorg en ondersteuning te komen. 

Ook weten ze op sommige thema’s na het kijken van de  film meer over dementie. Zo zijn ze het bijvoorbeeld vaker eens met de stelling dat je taken niet meteen moet overnemen van iemand met dementie, als die daar meer moeite mee krijgt.

Meer over dit thema

Benieuwd naar de Alzheimer Experience?

Bekijk de Alzheimer Experience, geregisseerd door Paula van der Oest en met hoofdrollen voor Tijn Docter, Rick Nicolet en Jaap Maarleveld.

Meer info

Marleen Prins - Hardus
Wetenschappelijk medewerker en promovenda Ouderen
Bel: +31 (0)30 - 2959(279)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(279)