Nieuws |

Trimbos neemt leiding in Europees project tegen binge drinken

Trimbos neemt leiding in Europees project tegen binge drinken

De komende drie jaar gaat het Trimbos-instituut het STAD in Europe project (SiE) leiden. STAD is een (kosten-)effectief programma uit Zweden gericht op het tegengaan van binge drinken door jongeren. Het is een aanpak waarbij ingezet wordt op drie factoren tegelijk: beschikbaarheid van alcohol door training van barpersoneel, handhaving en controle, en de heersende sociale norm.

Het doel van het STAD in Europe project is te onderzoeken hoe de effectieve elementen uit deze Zweedse aanpak het beste kunnen worden toegepast in andere regio’s en settings. Daarvoor gaan we met zeven pilot regio’s in Europa aan de slag om de elementen van STAD te vertalen naar een praktische aanpak specifiek voor elke pilot regio.

Verschillende ‘drinkomgevingen’
De aanpak kan aansluiten op verschillende ‘drinkomgevingen’: uitgaanscircuit, festivals, drinken op straat of thuis drinken. De andere deelnemende landen zijn Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Slovenië en Tsjechië. Deze landen hebben te maken met uiteenlopende alcoholproblematiek bij jongeren: van overmatig alcoholgebruik op festivals tot jongeren die meegenomen drank nuttigen op straat.

Projectleider Lotte Voorham: ‘Het is fantastisch dat we deze veelbelovende aanpak nu uit kunnen gaan voeren; bovendien vergaren we, door de brede Europese context, heel veel kennis over hoe een dergelijke aanpak succesvol kan worden geïmplementeerd in een lokaal krachtenveld’.

Festivals
In Nederland doen we een pilot van een STAD aanpak voor festivals. De interventiestrategie die ontwikkeld gaat worden heeft als doel overmatig alcoholgebruik onder jongeren op festivals te verminderen. De interventie wordt samen met een pilot regio ontworpen en uitgevoerd.

Tegelijk wordt in alle pilot regio’s een impact- en procesonderzoek uitgevoerd onder leiding van de John Moores University. Resultaten van het onderzoek worden vertaald in praktische handvatten in een intervention manual dat kan dienen als leidraad voor andere Europese regio’s die met deze aanpak aan de slag willen.

Meer over dit thema